Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Roos Tol
Roos Tol | donderdag 11 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1052x
Zeker als je onderaan de voedselketen fladdert, en beschouwd wordt als een lekker hapje, zoals vink, mus of sijsje, kun je maar beter met velen zijn. Veel waakzame ogen en oren. Bovendien is een dichte wolk vogeltjes moeilijker te besluipen dan een hippend musje alleen. Het zal niet elk roofdier afschrikken, en er vallen slachtoffers, maar de kans om samen te overleven is groter dan alleen. Daarnaast vinden veel vogelsoorten het in groepen ook gewoon gezelliger.
Daarbinnen heerst dan wel weer orde en rangorde. Ieder kent zijn plek. Al zal daar best eens twist over ontstaan en is er niets wat niet veranderen kan.
Niet elke vogel is dol op al die “gezelligheid”. Het roodborstje is een notoire eenling, vrouw zowel als man. Dat ze elkaar in het broedseizoen genoeg verdragen om twee legsels te produceren en ook nog een paar weken voor de jongen te zorgen, mag wel een wonder heten.
Anderen zie je op de voedertafel wel in koppels, maar zelden in een groep. Merels bijvoorbeeld. Hier en ook op mijn eigen voedertafel komen houtduiven en tortelduiven altijd met z’n tweeën, en áls er al meerdere koppels zijn, dan jagen ze elkaar de keet uit!
Het is net als bij mensen: sommigen zijn meer op zichzelf dan anderen. Eigen eten eerst.
Groepsvogel of solitair, aan één ding ontkomt geen enkele vogel. Voortplanten, broeden en voor de jongen zorgen. Dat hele prachtige proces maken ze allemaal door. De een wat precieser dan de ander…. En sommigen laten na de lusten de lasten lekker over aan anderen. Koekoek!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..