Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Samen onderzoeken

Margot de Kam | zondag 20 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 532x

Hoera, voorlopig houden we beelden van de slechtvalken. De gegevens voor het samen onderzoeken zijn al afgerond. Hulde aan de onderzoekers van Beleef de Lente!
Slechtvalken Beleef de Lente: gegevens uit het onderzoek over het voedselaanbod 2020 en 2021

Samen onderzoeken

Elk seizoen doen we samen met de chat onderzoek. We verzamelen de waarnemingen om overzicht te krijgen wat er allemaal gebeurt. Uit deze gegevens wordt een jaaroverzicht gemaakt. Die data worden naar SOVON gestuurd.

 

Welke gegevens verzamelen we?

We kijken naar allerlei 'weetjes'. Hoe vaak komt de man in het baltsseizoen zijn prooitjes brengen? Hoe vaak en vanaf wanneer is er een baltsgesprek in de kast? Welke prooien worden er gebracht? Door wie wordt er wanneer gebroed en hoe lang per keer, en wanneer liggen de eitjes bloot? Om wat voorbeelden te noemen. Uiteraard wanneer worden de eieren gelegd, hoeveel en wanneer komen ze uit en wanneer gaan de jongen vliegen?

 

Teamwork

Het is mooi dat we samen met de chatters bijna 24/7 tot op de seconde waarnemingen kunnen verzamelen. Het is uniek dat er met zoveel mensen naar de webcambeelden wordt gekeken en verslag gedaan. Hulde aan hen die hieraan meewerken.

 

Interessante vergelijkingen

Zoals in de afbeelding boven te zien, maakt Eleonora's valk, die het onderzoek vanaf de achtergrond coördineeert, tabellen uit het onderzoek. De tabel op de afbeelding geeft een mooie vergelijk van de prooiaanvoer in seizoen 2020 en 2021.

 

Voer voor 2 of 4, en met of zonder vrouwen

In 2020 waren er 4 jongen. Twee vrouwen en twee mannen. Vrouwen groeien 1/3 groter dan de mannen en hebben dus meer eten nodig. In 2021 waren er twee mannen. Hoe verschilt dat?

We zien dat er in de aanvoer van prooien niet veel verschil zit. Twee mannetjes krijgen ongeveer net zo vaak voedsel aangeboden als de twee mannen en twee vrouwen van 2020.

Wel zit er een groot verschil in het soort voedsel dat aangeboden wordt. Slechtvalken eten vogels. Een paar jaagt vaak samen. De vrouw is groter en heeft meer nodig. De verhoudingen ligggen zo, dat de man de restjes krijgt. En dat zagen we terug! De jonge mannen van dit seizoen kregen veel meer restjes aangeboden, van kleine vogels. Al snel kregen ze pootjes aangeboden naast het malse vlees.

Als slechtvalkmannen alleen jagen, dan jagen ze vaak op kleinere vogels. 

 

Meer duiven voor vrouwen en/of voor vier

Er werd in 2020 met vier jongen, waarvan twee vrouw, vaker duif en restprooi duif gegeten 20,8% duif en 23,4% rest duif voor vier, tegenover 11% duif en 8% rest duif voor 2 mannen in 2021.

Duif is als restprooi ook nog een beetje te herkennen. De restprooitjes van kleine vogels en de - vaak al geplukte - kleine vogels  zijn moeilijker te herkennen. 
In 2020 was maar een 0,5 % van de restprooitjes onbekend, in 2021 28,5%! Er stonden voor de twee mannetjes veel meer kleine vogeltjes op het menu.

 

Vooral doorgaan

Het blijft leuk en leerzaam om de vogels zo met zijn allen te mogen observeren. De webcambeelden blijven te volgen tot 31 juli. Waarnemingen noteren blijft relevant. Dan hebben we samen nog overzicht wat er gebeurt.

Deze blogger gaat even op vakantie. Onder andere ter plekke de slechtvalken bewonderen. Daar komt zeker ook verslag van. Blijf vooral kijken, er kunnen nog mooie dingen gebeuren.

Nogmaals veel dank aan alle onderzoekers.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs