Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Frank van Groen
WetlandWacht
Frank van Groen | vrijdag 26 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1021x
Dit gaf Ronald al aan in het vorige blog. Normaal gesproken bedraagt de broedduur 17 tot 18 dagen, maar het kan ook langer duren. Bij kauwen is zelfs een geval bekend van een broedduur van 23 dagen. Het relatief saaie broeden duurt in elk geval nog een weekje. Een mooie gelegenheid enkele wetenswaardigheden over de kauw te melden.
Onze kauw hoort bij de familie van de kraaien. Deze vogelfamilie telt wereldwijd 123 soorten, waarvan er 44 tot het geslacht corvus behoren. De kauw, corvus monedula, is binnen dit geslacht een buitenbeentje. In tegenstelling tot de meeste andere kraaien broeden kauwtjes in nestholtes. Een andere Nederlandse vertegenwoordiger van dit geslacht broedt ook in kolonies, de Roek, maar dan wel in zelf gemaakte nesten. Zwarte kraaien en de veel grotere en zeldzamere raven broeden solitair, eveneens in een zelf gebouwd nest.
Het aantal kauwen is over heel Nederland genomen stabiel, zo tonen jarenlange tellingen in een groot aantal steekproefgebieden aan. Zo stond de landelijke index in 2017 op 97 (1990 = 100). Binnen ons land zijn er echter grote verschillen. Zo nam de populatie in Gelderland in bijna dertig jaar met een derde af (index 2017 = 66). In Limburg en Groningen was sprake van een behoorlijke toename in de steekproefgebieden. Voor Noord-Brabant zijn geen betrouwbare cijfers beschikbaar. Delen van Zeeland en Flevoland, waar vroeger nauwelijks kauwen voorkwamen, werden de afgelopen 40 jaar door Kauwen gekoloniseerd.
Een blik op de kaart met veranderingen in dichtheden in de recent verschenen Vogelatlas laat grote verschillen zien. Hier wordt de stand in de jaren 1998-2000 vergeleken met die in 2013-2015. In een zone die loopt van Zeeland tot Friesland was sprake van toename, net als in de Betuwe en Zuid Limburg. Overijssel, Drente en vreemd genoeg ook Groningen laten daarentegen afgenomen dichtheden zien. In mindere mate is dat ook het geval in Noord Brabant en het noorden van Friesland.
De hoogste dichtheden treffen we aan in Noord- en Zuid-Holland, het rivierengebied, de omgeving van Utrecht, de Gelderse vallei en Noord-Brabant. Noordoost Nederland, de Veluwe, de Flevopolders en Zuid-Limburg kennen relatief lage dichtheden.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..