Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Voorbeeld van een ijsvogelkunstnest, foto Jelle Harder

Door Jelle Harder

Rustig broeden en nog even ‘timmeren’

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | dinsdag 4 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1075x

Het lijkt wel een specht die op de stam van een boom timmert. Maar het is de ijsvogel die met grote snelheid in de bodem van de nestkamer pikt. Wat kan hiervan de bedoeling zijn? Veel ijsvogels zijn nu met het broeden begonnen, allemaal tegelijk?
IJsvogelkunstnest, onderkant met gaas, foto Jelle Harder

Bodemonderzoek 1

Diverse keren heb ik in de chat (clubhuis ) iets gelezen over het in de bodem pikken van de nestkamer. In het begin van de broedcyclus had het alles te maken met het onderzoeken van de nestbodem en het bodemmateriaal (hier braakbalresten van 2016) losser te maken. Die nestbodem moet kennelijk niet te vast zijn, er moet toch een soort van kuiltje in te draaien zijn om later de eieren in te leggen.

 

Bodemonderzoek 2

Nu, tijdens het broeden, zien we af en toe een ijsvogel langdurig en zeer intensief in de bodem pikken terwijl de ijsvogel op de eieren zit. Waarom doet de vogel dat vroeg ik mij af. Sommige kijkers houden het er op dat hiermee aanwezig ongedierte wordt gedood. Ik twijfel daar sterk aan. Waarom dan alleen op die plek pikken en zo krachtig en langdurig?

Is het niet logischer dat de ijsvogel af en toe die bodem weer wat losser wil maken? Met als gevolg dat er diep in de bodem wordt gepikt waarbij mogelijk het gaaswerk onderin de nestkast wordt gevoeld. De vogel wil dat gaas vervolgens kleiner, fijner, maken door er op te pikken. Wat natuurlijk niet lukt en daaromlangduriger aanhoudt?

NB: aan de open onderkant van het kunstnest zit gaas om eventuele predatoren (natuurlijke vijanden) geen kans te geven zo in de nestkamer te komen. Ook aan de onderkant van de nestgang zit gaas. Zie bijgevoegde foto’s.

 

Dezelfde cyclus op ongeveer dezelfde tijd

Intussen zijn onze ijsvogels aan het broeden. Dat is niet alleen hier het geval. Het bijzondere in de natuur is dat zo ongeveer gelijktijdig de meeste dieren van dezelfde soort op ongeveer dezelfde tijd dezelfde cyclus doorlopen. Al die handelingen hebben bijvoorbeeld te maken met de lengte van het daglicht en de weersomstandigheden. Denk bij het laatste maar aan de temperatuur. Is het langer dan normaal te koud dan blijft het water ook langer koud. Gevolg, visjes en waterinsecten blijven langer dieper in het water. Ook vissen paaien later waardoor er pas later veel jonge visjes zijn.

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs