Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Leo Daanen
Stork
Leo Daanen, STORK | dinsdag 6 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 964x
Tsja we blijven het maar over ringen hebben, blog na blog. Ik zelf ben een blog begonnen met “Ringen”. Arda heeft al de nodige gegevens van mij doorgegeven in haar leuke blog “Meten is weten”. Daarna kwam er nog een leuk blog van Wim “in de ban van de ring” en daarna een net zo leuk blog van Caroline “In de ban van de ring (vervolg)”. Echter heb ik enkele verzoeken in het Clubhuis gehad voor een vergelijking van ring en meetgegevens van andere jaren. Dus vandaar nogmaals een blog met ringgegevens.
Wat was de oorzaak van de plotselinge sterfte van de andere 3 jonge ooievaars ? Daar zijn vele vragen over gesteld en ook zeker zoveel antwoorden op gegeven in het Clubhuis en in de blogs. Onderkoeling en gebrek aan het juiste voedsel op de betreffende leeftijd is de oorzaak hiervan geweest, naar onze (Stork) mening. Is dit aan te tonen, is dan de vraag en ja hoor dat is aan te tonen.
Op verzoek van enkele Clubhuis-bezoekers heb ik een overzicht gemaakt met de ring- en meetgegevens. Als je deze op een rijtje zet, zoals hieronder, dan zie je duidelijk wat verschillen. Het gewicht is redelijk gelijk met andere jaren. Maar vleugel en kop/snavel lopen zichtbaar achter vergeleken met de anderen. Ook de snavellengte loopt ietwat achter. Nu zijn de jongen van dit jaar wel ietsje eerder geringd, maar vergeleken met 2015 scheelt dit maar 1 dag en waren er toen 3 jongen die moesten eten tegenover nu maar 2.
De Titel van het vorige blog, van Arda was “Meten is Weten” en jullie zien hier dus het resultaat. Dit is wat we alleen al uit de meetgegevens kunnen halen en uit de ringgegevens nog veel meer. Overigens het verschil tussen 808 en 809 zou erop kunnen duiden dat 808 het eerste jong was en 809 het laatste. Maar het zou ook kunnen dat 808 een mannetje is en 809 een vrouwtje. Ik heb ze beiden van onder bekeken, maar helaas kunnen we dit niet vaststellen.
Groetjes,
Leo.
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..