Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ringen met een handdoek

Arda van der Lee, STORK | donderdag 30 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 983x

De jongen hebben gisteren een ring om hun linkerpoot gekregen en ze zijn gemeten en gewogen. Daarvoor zijn ze door Leo even van het nest gehaald.

De kuikens hebben een (Elsa) ring om de linker tibia (bovenloopbeen) gekregen. In even jaren ringen we ooievaars rechts en in oneven jaren links, het jaar 2019 betekent dus links ringen. Alle gegevens worden later door de ringer ingevoerd in Griel, het programma van Vogeltrekstation Nederland.

Code op de ring

Ieder land heeft zijn eigen unieke code. NLA staat voor NederLand Arnhem. Dat stamt nog uit de tijd dat het Vogeltrekstation in Arnhem gevestigd was. De code bevat altijd de letter E op de tweede positie. Ervoor staat nog één cijfer, erachter drie, bijvoorbeeld 1E003. De ring is achtkantig, het nummer staat er vier keer op. De letters zijn zo groot, dat ze goed bij een ooievaar in het veld af te lezen zijn met een verrekijker of (nog beter) een telescoop. In Nederland zijn de eerste ELSA-ringen in 2010 aangelegd. Meer over ELSA-ringen op de STORK-site: www.ooievaars.eu

Handdoek

Soms gebruiken ringers een handdoek bij het ringen. En dan niet om hun zweetdruppeltjes af te vegen. Leo legt bij aankomst met het bakje van de hoogwerker bij het nest een grote handdoek over de jongen. Daardoor blijven ze extra rustig. Ook bij het terugleggen blijft de handdoek tot het laatste moment over hen heen. Beneden op het plein dient de handdoek als kleedje voor de jongen.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs