Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Gejo Wassink
Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | zondag 5 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 156x
Op maandagavond 6 mei om 19.00 uur hebben we voor de poort van Twence afgesproken. We moeten dan nog een stukje het terrein oprijden, ladder pakken.....dus het zal al snel 19.15 uur zijn voordat we de jongen daadwerkelijk uit het nest halen.
Meestal ben ik na een half uurtje wel klaar. De camera zal tijdelijk even uitgeschakeld worden. Twence wil niet dat er beelden van het ringen openbaar worden gemaakt, maar uiteraard kan ik in een volgend blog wel de gegevens met jullie delen.
De jongen worden uit het nest gehaald en meegenomen naar een plek buiten het bos. Tijdens het ringen blijft zo het bos zelf rustig. De uilskuikens krijgen een ring omgeknepen van het Vogeltrekstation. Verder wordt de vleugelmaat, lengte van handpen 8 en het gewicht genoteerd. Op basis van die maten kunnen we iets zeggen over geslacht, leeftijd en conditie. Na een half uur zetten we de jongen weer terug in de nestkist en zal de camera weer aan worden gezet.
Nederland is een druk land waarin natuurbelangen en de belangen van mensen nog wel eens botsen. Wanneer wij niets doen en enkel de belangen van mensen voorop stellen, zullen veel diersoorten verdwijnen. Voor het behoud van diersoorten is kennis nodig. Zonder kennis weet je immers niet of en hoe je een soort moet/kunt beschermen.
Voor de oehoe betekent dit dat we willen weten hoe oud ze worden, wat de doodsoorzaken zijn, waar ze blijven na het uitvliegen en of er uitwisseling is tussen verschillende deelpopulaties om maar eens wat te noemen. Zo hebben we nu al ontdekt dat prikkeldraad op bepaalde plekken gevaarlijk kan zijn voor oehoes. In Winterswijk is op een locatie prikkeldraad vervangen door een hekwerk. Een concreet voorbeeld van beschermingswerk.
De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..