Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Mortelkuikens 2016 foto: Coriena Segeren

Door Margot de Kam

Ringen

Margot de Kam | woensdag 13 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 919x

De jonge slechtvalken worden zaterdag vanaf ongeveer 12 uur geringd. We zullen het via de webcams kunnen volgen, binnen via de dakcam. We weten daarna welk geslacht ze hebben en kunnen ze individueel onderscheiden. Het ringen gebeurt echter niet voor ons amusement. Er komt heel wat bij kijken.
Meetinstrumenten liggen klaar

Doel

Vogels worden geringd om kennis te vergaren. Over de trek, de aantallen, de overleving en de voortplanting. Door die wetenschap kan men beleid maken om de vogels beschermen.

 

De ringer

Ringen gebeurt onder supervisie van het vogeltrekstation. Ringer wordt je niet zomaar. Er gaat een gedegen theoretische en praktische opleiding aan vooraf die minimaal 2 jaar duurt. De opleidingseisen zijn hoog. En er moet in teams gewerkt worden. Daarnaast moeten eenmaal gecertificeerde ringers zich steeds bijscholen om volgens de laatste beste inzichten te blijven werken.

Er wordt door ringers van roofvogels regelmatig op hoogte gewerkt. Roofvogels worden in bijvoorbeeld bomen of op kerktorens geringd. De ringer moet dus ook fit zijn en met klimwerktuigen veilig kunnen werken.

De slechtvalken van de Mortel worden altijd geringd door Peter van Geneijgen, voorzitter van de Werkgroep Slechtvalk Nederland. Die werkgroep is nu deel van Werkgroep Roofvogels Nederland. Hij is vanaf het begin betrokken geweest bij de slechtvalken, toen die -na bijna uitsterven- begin deze eeuw broedplaatsen in Nederland betrokken. Zie ook blog Bijna waren ze er niet meer.

 

Hoe werkt het?

Het hele proces is zeer zorgvuldig. Eerst wordt een datum gepland, bij slechtvalken tussen de 3e en de 4e week. De poten zijn dan uitgegroeid en de kuikens nog niet zo mobiel dat ze wegrennen of fladderen. Voor de zekerheid wordt een plank voor de kastopening bevestigd. Hierbij zal de ringer gezekerd zijn met behulp van een klimtuig.

De jongen worden dan heel voorzichtig ieder in een eigen linnen tasje naar de ruimte binnen achter de kast gebracht. Daar worden ze één voor één gemeten. Aan de lengte van de vleugelpennen, de staartpenlengte, de klauwlengte, de omvang van het loopbeen en uiteindelijk het gewicht ( bij slechtvalken) kan de leeftijd en het geslacht worden bepaald. De krop wordt gemeten en de algehele conditie genoteerd.

Daarna worden de ringen aangebracht. 1 metalen ring met gegevens voor het vogelstrekstation en aan de andere poot 1 kleurring met een lettercode.

Ze gaan nog even op de foto en worden dan spoedig, maar heel rustig teruggebracht.

De nestkast wordt onderwijl door mensen van de Vogelwerkgroep Gemert schoongemaakt. De prooiresten worden verzameld, gedetermineerd en eventuele ringgegevens van prooien teruggemeld.

 

Hoe is het voor de kuikens?

Kuikens protesteren even als ze worden opgepakt. In het tasje zien ze niks. Dit maakt ze rustig. Als ze eruit gehaald worden maken ze een vooral nieuwsgierige indruk. Lef hebben ze, jonge slechtvalken.

 

En de ouders?

De ouders zijn er niet blij mee natuurlijk. Zij zullen alarmerend rond de toren vliegen. Zij zien wel direct wanneer hun jongen terug in het nest zijn. De jongen houden zich daar nog even gedeisd, onder de indruk van alles maar vooral van hun luidruchtige ouders. De vrouw slechtvalk kijkt meestal een poos de situatie aan. Soms tot de volgende ochtend. De man is doorgaans na een uurtje alweer in de nestkast, vaak zelfs met prooi.

 

Namen

Met de ring heeft elke jonge slechtvalk een naam: de lettercode van de ring. Wij geven ze geen koosnamen. Het zijn vrije, wilde vogels, geen huisdieren.

 

Melden

Als men een roofvogel ziet en de ring kan aflezen graag altijd melden bij Werkgroep Roofvogels Nederland. Ook indien men een dode vogel vindt. Bij gewonde vogels uiteraard direct de dierenambulance bellen.

Poot wordt gemeten

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs