Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Reigers rond de vijver achter huize Frankendael

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Reigers en Frankendael

Frank van Groen | dinsdag 11 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1198x

In afwachting van duidelijke beelden van reigers die jongen voeren op ons nest is het een goed moment even wat historische feiten over dit reigerpark te noemen. Stadspark Frankendael heeft al heel lang iets met reigers. Dat kunnen we ook zien aan de inrichting van het park.

Het reigernest waarop de webcam staat gericht zit in een boom direct achter huize Frankendael. Van oorsprong was Frankendael een buitenplaats, een sjiek huis buiten de stad zoals dat vroeger door rijke Amsterdamse kooplieden werd gebouwd.

Historie

Na de drooglegging van de Watergraafsmeer in 1629 was Frankendael één van de eerste buitenverblijven die er werden gebouwd. De hofstede stamt uit 1660 en eind zeventiende eeuw werd het buiten verder verfraaid. In de eerste helft van de 18e eeuw was er ook een bos achter de hofstede en waren er iepenlanen die het complex aan drie zijden omringden. In 1802 werd Frankendael uitgebreid door de aankoop van aangrenzende hofsteden, die daarna werden afgebroken. In 1835 opende een nieuwe eigenaar een thee- en pleziertuin in Frankendael. Op zondag kwamen rijke Amsterdammers zich hier destijds graag verpozen. In 1866 werd er een tuinbouwschool gevestigd en in 1882 werd het terrein overgedaan aan de gemeente Amsterdam en werd Frankendael een stadskwekerij. Pas vanaf 2e pinksterdag 1982 werd Frankendael een park en vrij toegankelijk.

Herinrichting

Bij de herinrichting van het park in de jaren 1998-2000 werden uitgebreide waterpartijen uitgegraven en werd de tuin achter huize Frankendael verfraaid met ornamenten. Bankjes met leuningen in de vorm van zwanen in oude stijl deden de historie van deze plaats herleven. Ook het feit dat park Frankendael de oudste reigerkolonie van Amsterdam huisvest (zie eerste blog) werd eer aan gedaan. Dat blijkt wel uit het metalen koord rond de vijver achter het landhuis dat door zeven snavels van beelden van reigers op zijn plaats wordt gehouden (zie bijgaande foto).


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs