Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Regenwormen en meikevers

Ronald van Harxen, STONE | zondag 7 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 964x

De prooiaanvoer in Winterswijk is een perfecte afspiegeling van het weer de afgelopen week: regenwormen en meikevers. Ze staan voor regenbuien afgewisseld met opklaringen. Onze telploeg heeft ondanks de uitval van de camera's nu en dan, toch een aardig beeld weten te krijgen van de aanvoer.

Hierboven zie je de prooiaanvoer de afgelopen week. Overduidelijk is dat meikevers en regenwormen favoriet zijn. Zeker vergeleken met Dongen (daarover later deze week meer), zijn de muizen op de vingers van één hand te tellen. Drie volstaat om precies te zijn. Het relatief koude weer zorgt ook nog niet echt voor een explosie van larven en rupsen; ook zij worden maar mondjesmaat aangevoerd.

Woelmuis versus 25 meikevers

Topdag was 4 mei met 29 prooien, waaronder 15 meikevers en 11 regenwormen. Uitgesproken schaars was het de dag ervoor toen het vrouwtje slechts 3 regenwormen, 1 rups en 1 woelmuis aangeboden kreeg. Uiteraard staat één woelmuis gelijk aan een groot aantal kleine prooien (20-25 meikvers of 5 tot 10 regenwormen). Qua biomassa (gewicht) viel het dus nog wel mee die dag.

Bedacht moet worden dat niet alle prooien geregistreerd zijn. Het vrouwtje kan een deel buiten het zicht van de camera's hebben aangenomen en de uitval van de cams zal ook zeker invloed hebben gehad.

Nieuwe vlog

Dat er niet alleen in Dongen fors muizen aangevoerd worden, bleek gisteren tijdens onze tweede velddag. Op drie plekken troffen we een vooraad van achtereenvolgens 10, 12 en 18 muizen. Bosmuis en rosse woelmuis bleken favoriet. Het neefje van de bosmuis, de grote bosmuis, rukt verder op. Gisteren troffen we er 2 in een kast in de Heurne bij Aalten en 1 in het het zuiden van het Woold bij Winterswijk. Voor steenuilen (en andere muizeneters) een gunstige ontwikkeling!

In de vlog verder: krakende spreeuwen, een mooie terugmelding, de eerste jongen en uiteraard smaakte de luch ook weer voortreffelijk.

Meer informatie (o.a. biologische steenuile) en resultaten van de velddag op www.steenuilenrondwinterswijk.nl

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs