Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Regenwormen

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 13 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1183x

Vandaag zijn ze 44 dagen en het lijkt er nog niet op dat ze plannen hebben om op zichzelf te gaan wonen. Waarom zouden ze ook? Behalve meikevers en muizen staan er nu immers regenwormen op het menu en verandering van spijs doet eten. Ze smaken zo te zien uitstekend. Bijzondere beesten overigens!

Anatomische les

Regenwormen zijn biologisch gezien bijzonder interessant. Of het nu nog gebeurt, weet ik eigenlijk niet, maar hoogtepunt tijdens de biologieles op de middelbare school vroeger, was het ontleden van een door de practicum-assistent opgespelde regenworm. Tot ieders verbazing (afgrijzen bij sommigen) bleek de worm dan zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen te hebben. Aanleiding voor de biologiedocent om met een krijtje hermafrodiet op het bord te schrijven: tweeslachtig. Vervolgens moest je op zoek naar de longen. Tevergeefs want die hebben ze niet (flauw hoor, meneer!). Ademhalen doen regenwormen via de huid en het dicht onder de oppervlakte daarvan gelegen bloedvatensysteem. Dat functioneert het best in vochtige omstandigheden, vandaar dat regenwormen niet alleen van boeren, maar ook van regen houden. De monden vielen pas echt open toen de opdracht gegeven werd het aantal harten te tellen. Bij de opgespelde Lumbricus stopte de teller pas bij 10. Allemaal nodig om het bloed in dat lange lijf te kunnen rondpompen.

Wie lust ze niet?

Bovenstaande tekst komt uit Erfbeesten, de nieuwe STONE-uitgave over 26 beesten die op erven voorkomen waar steenuilen broeden. Regenwormen verdienen een plek omdat ze niet alleen voor steenuilen, maar voor veel andere erfbewoners een belangrijke voedselbron vormen. Denk alleen al aan merels, egels en mollen Waar zouden die hun jongen mee moeten voeren als er geen regenwormen zouden zijn? Ook weidevogels als kieviten en grutto's zijn in hoge mate afhankelijk van regenwormen. In het rijtje horen ook buizerds, blauwe reigers, dassen en vossen. Wie lust ze eigenlijk niet? 

Aarde, wormen en vogels

Maar niet alleen als maagvulling zijn ze van belang. Zo mogelijk een nog belangrijkere functie hebben ze bij het vruchtbaar houden van de grond: ze composteren plantaardig materiaal en zorgen met hun talloze gangetjes voor beluchting en drainage. In het kader van zijn promotie heeft Jeroen Onrust er een boeiende studie naar verricht. De thesis is in het Engels, (Earth, Worms and Birds) maar voorzien van uitgebreide Nederlandse samenvatting. Voor wie geïnteresseerd is in regenwormen, is dit een echter aanrader. Vrij beschikbaar op de site van de Rijksuniversiteit Groningen. Na het lezen zult u de regenworm beslist met andere ogen bezien en misschien wel een traantje wegpinken als er weer eens eentje door links- of rechtspoot achterloos naar binnen geslurpt wordt.

Foto in de header: André Eijkenaar

Regenwormen in Erfbeesten

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs