Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Recordpoging?

Bernice Goffin | zaterdag 10 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1268x

Gisterenochtend legde vrouw kerkuil haar zevende ei van deze leg; welgeteld het zestiende ei van dit seizoen! Zou ze een recordpoging doen op haar vorige leg van 7 eieren? En wat doen al die losse veren opeens in de kast?
Foto Jelle de Jong

Niet denken in records

Een beetje een gek idee natuurlijk, een uil die een recordpoging doet: onze kerkuilen denken uiteraard niet in records en doen simpelweg wat hun het beste lijkt. Desalniettemin blijft het een indrukwekkende prestatie hoeveel eieren onze vrouw legt dit seizoen. Intussen lijkt het erop dat de hoeveelheid paringen is afgenomen. Het zou dus kunnen dat vrouw kerkuil het opnieuw bij zeven eieren laat, maar de tijd zal het leren.

 

Verenfestijn

Toen ik vanochtend de website opende was het eerste wat me opviel, naast een schattig kroelend kerkuilenkoppel, de grote hoeveelheid rondzwervende veren in de kast. Het lijkt erop dat één of beide van onze uilen momenteel in de rui zijn. Ik vermoed dat het voornamelijk vrouw is die in de rui is: zij hoeft nu immers niet veel te vliegen en het is dus niet erg als ze tijdelijk een paar veren mist. Mogelijk gaat vader kerkuil ná het broedseizoen pas in de rui, wanneer hij alleen nog maar voor zichzelf hoeft te jagen.

 

Het wonder van uilenveren

Heeft u ooit wel eens een uilenveer gevonden? Het eerste wat u dan zal opvallen is dat uilenveren een stuk zachter aanvoelen dan andere vogelveren. Dat komt omdat uilenveren wat donziger zijn opgebouwd. Op de onderstaande afbeelding is het verschil te zien tussen een veer van een kerkuil en een veer van een andere roofvogel: bij een grondige inspectie is te zien dat de uilenveer er wat pluiziger uitziet. Dankzij deze aanpassing hebben uilen hun beroemde geruisloze vlucht waarmee ze hun prooi kunnen verassen. Het is voor uilen dan ook erg belangrijk dat hun speciale veren in goede conditie blijven. Geen wonder dus dat u onze uilen zo vaak bezig ziet met het verzorgen van hun verenkleed!

Boven een kerkuilenveer, onder een buizerdveer (beide vleugelveren). Vooral aan de rand is het verschil in structuur te zien. Foto Bernice Goffin

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs