Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Jan de Boer
It Fryske Gea
Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 22 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 779x
Ben je als jong pas uit het ei gekropen en bezig de wereld daarbuiten te verkennen. De kom van het nest, de warmte van je moeder, de eerste prooi die je in stukjes van je moeder krijgt toebedeeld. Je groeit prima, begint het nest verder te verkennen en dat is groot.
Je wandelt naar de rand, krijgt voedsel van je moeder. Het is een hele toer om daar te komen en ben je er, dan gaat mams op het nest in de kom zitten en zit jij daar op de rand en moet je maar zien dat je onder moeders vleugels komt. Dat lukt je niet makkelijk omdat je te klein bent om over de grote takken heen te stappen. Je wordt ook niet geholpen door mams. En blijf je daar zitten dan wordt je koud en raakt onderkoeld. Zo zijn er 3 van je broertjes of zusjes gestorven.
Het beeld bij het vrouwtje is dat ze hier onverschillig onder blijft. Bij sommige andere roofvogels pakt het vrouwtje het jong en duwt dit onder haar vleugels. Het blijft raadselachtig.
Ik heb overleg gehad met mijn medespecialisten, maar het blijft moeilijk hier een sluitende verklaring voor te vinden. Ik ga een poging wagen en sta absoluut open voor andere suggesties en motivaties:
Het nest waar de havik op zit te broeden, is in principe veel te groot. Op een normaal haviksnest zit niet zo’n grote rand als het nest van de zeearend waar ze nu op zit te broeden. De jongen kunnen voor hun doen een flinke afstand afleggen, maar zijn te vermoeid om terug te keren naar de kom.
De start van het nest maken en eifase ging met veel kabaal en geweld van start. Aanvallen van zeearend gedurende langere tijd en tussendoor ook noch pogingen van de Nijlgans. Het afbouwen van het nest is niet rustig verlopen en volgens ons is de nestkom ook niet zorgvuldig afgemaakt in vergelijking met een rustige fase in de nestbouw. De gevechten hebben zolang geduurd en de legnood was zo groot, dat de nestkom niet zorgvuldig is afgemaakt . Het eerste ei was er ook “plotseling”.
Verder kan te weinig aanvoer van prooien (hoewel het daar niet op leek), ziekte of een combinatie daarvan een reden zijn. Het vrouwtje kan op een bepaald moment ook een selectie maken om wat voor reden dan ook.
Het is normaal dat bij een legsel van 4 er een uitval van 2 is, maar dit gaat wel heel snel.
We hebben nog een jong wat leeft, hoewel het erop leek dat ook dit jong deze fase niet zou overleven. De moeder liet ook hem vele uren alleen en onderkoeling leek het jong noodlottig te worden. Gelukkig is dit niet gebeurd en is de afgelopen dag rustig verlopen; 's avonds zat het jong lekker onder moeders veren.
Ik hoop en verwacht nog vele leuke en spectaculaire beelden van het opgroeien van dit jong te mogen zien.
It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..