Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Rare broedplekken

Marlon de Haan | zaterdag 20 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 214x

Waar broedt de gierzwaluw? “In gebouwen”, zeggen de meeste mensen. Dan hebben ze gelijk, maar niet altijd! Gierzwaluwen kunnen op rare plekken gaan broeden.

Klifbroeder

Een gierzwaluw is van nature een klifbroeder, meestal bij grotten en rotswanden. Voor gierzwaluwen is de “aanvliegroute” erg belangrijk: het nest moet meteen toegankelijk zijn. De korte poten zijn niet geschikt om te wandelen naar het nest. Een klif is daardoor het natuurlijke voortplantingshabitat van gierzwaluw. In Nederland hebben we nauwelijks grotten of grote kliffen. Toch broeden gierzwaluwen ook hier. Hoe komt dat?

Met véél fantasie kan je een stad ook zien als grotten en rotskliffen. Gebouwen bevatten namelijk hetzelfde als de kliffen: een steile wand van steen. Als deze wand een gat biedt waar de gierzwaluw op past, is deze al gauw geschikt voor deze soort.

Gierzwaluw in een… boom?

In Polen broeden de gierzwaluwen in Białowieża Forest in boomholtes, maar ook in Noord-Finland, waar gebouwen minder aanwezig zijn. Maar dit gebeurt ook in Nederland! Huh? Jawel, in 2020 is een broedende gierzwaluw in een boom gemeld (Jongen boombroedende Gierzwaluwen uitgevlogen | Sovon) Een paartje gierzwaluwen wachtte totdat de grote bonte spechten waren uitgevlogen en trokken daarna in de boomholte. De jongen zijn succesvol uitgevlogen!

Uitzonderlijk

Het fenomeen is bekend vanuit andere landen, maar is nog steeds uitzonderlijk, zeker voor Nederland. Het is de vraag of dit vaker gaat gebeuren en wat de reden daarvan is. Is het klimaatopwarming, of de vermindering van de nestplekken in Nederland? Het grootschalige isoleren van daken en spouwmuren zorgt namelijk voor minder ruimte bij de nestplekken.

Ondertussen houden we onze ‘eigen’ gierzwaluw goed in de gaten. Deze blijft voorlopig vorstelijk in zijn kasteel broeden.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs