Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Put a ring on it

Maartje Eijlander | donderdag 4 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 159x

Onze 4NL en BUS van de Mortel zijn geringd, vrouw van het Rijksmuseum heeft een ring waar we geen informatie van konden aflezen, en haar partner heeft helemaal geen ring. Hoe zit dat?

Het ontstaan van vogelringen

Hoewel wij mensen al millennia lang ringen dragen - trouwringen werden al in het Egypte van drieduizend jaar geleden gedragen - geldt dat voor vogels nog geen twee eeuwen. In 1899 werd het ringen van vogels voor het eerst toegepast door een Deense onderwijzer genaamd Mortensen, om te kijken waar vogels die tijdens het broedseizoen in Europa leven vervolgens in de winter te vinden zijn.

Hoe werkt het?

Een vogel wordt als nestjong geringd, wanneer de poten volgroeid zijn, of bijvoorbeeld wanneer het later als volwassene tijdens een onderzoek wordt gevangen. Wanneer een vogel wordt geringd voor onderzoek dat op landelijk niveau door het vogeltrekstation wordt georganiseerd, krijgt het een metalen ring met twee codes: een code van het land en de plek waar de vogel is geringd, en een unieke cijfercode die gebruikt kan worden om de vogel later weer te identificeren. Soms hebben vogels ook een of meerdere gekleurde ringen: die komen van andere projecten. 

Het nut van zo’n ring

Hoe meer mensen de code registreren van geringde vogels, des te meer we over hun migratiegedrag te weten komen. Zo kunnen we bij standvogels bijvoorbeeld weten hoever van waar ze ooit uit het ei gekropen zijn ze hun volwassen leven doorbrengen, en bij trekvogels of ze elk jaar dezelfde migratieroute gebruiken om aan het winterweer te ontkomen. Ook kunnen we zo andere informatie goed bijhouden, zoals de grootte, gewicht, en leeftijd, en kunnen we inzicht krijgen in populatiegroottes, overleving en ziektes zoals de vogelgriep.

Dit is allemaal niet alleen leuk om te weten. Al deze informatie helpt ons bij het vormgeven van wetgeving en beleid gericht op het beschermen van vogels en hun leefgebied. En in het geval van de slechtvalken in Nederland konden we bijvoorbeeld goed zien dat het herintroduceren van deze vogelsoort in Duitsland uiteindelijk de basis vormde voor hun terugkeer naar Nederland.

Geringde slechtvalken

Wanneer slechtvalken in Nederland geringd zijn kunnen ze naast de standaard metalen ring ook een oranje of zwarte kleurring hebben, waarop een code van een letter en een cijfer af te lezen is. In andere landen, zoals Duitsland, Denemarken en Noorwegen krijgen slechtvalken weer een andere kleur ring.

Bijdragen aan vogelring onderzoek

Zie je een geringde vogel, en wil je een steentje bijdragen aan vogelonderzoek? Dan is het volgende handig om te weten. Er zijn twee soorten ringen, metalen en gekleurde ringen, die verschillende soorten informatie bevatten en doelen dienen. Hier kun je een heel duidelijke blog vinden over de verschillende ringen, en hoe je ze kunt aflezen en registreren.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs