Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Moni Morelly (Hongarije)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Protest

Caroline Walta, STORK | zondag 31 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1151x

Dit voorjaar bereikte ons vreselijke beelden van jacht op ooievaars. De trekvogels werden in Libanon bij bosjes uit de lucht geschoten. In dit land is jagen een traditie, een tijdverdrijf dat overgaat van generatie op generatie. Vogelliefhebbers uit Europa proberen dit een halt toe te roepen.

De beelden van de plezierjacht in Libanon vonden via social media al gauw hun weg naar ons land. Het maakte veel reacties los, onder andere bij bezorgde Beleef de Lente-kijkers. Hoewel deze website in eerste instantie is gericht op de ooievaars in Nederland en het nest in Gennep in het bijzonder, kijken wij ook naar andere landen en plaatsen. Vogels en hun bescherming vraagt om een grenzeloze inzet.

Oost en West

De Europese ooievaarspopulatie kent grofweg twee trekroutes: west en oost. De ooievaars die in de winter wegtrekken uit West-Europa, reizen voornamelijk via Frankrijk, Spanje en maken eventueel de oversteek bij de Straat van Gibraltar. In de genoemde landen wordt gejaagd op trekvogels, maar op kleinere schaal dan op de oostelijke trekroute, over het Midden-Oosten richting Afrika. Die route gebruiken de ooievaars uit Oost-Europa, de broedvogels van o.a. Hongarije, Kroatië en Polen.

Klim in de pen

Vertegenwoordigers uit deze landen zijn afgelopen week in actie gekomen. Aan mensen werd gevraagd of ze een protestbrief wilden schrijven naar de Libanese ambassade in hun land. Verder zijn er spontane acties ontstaan op (basis)scholen in Kroatië en Hongarije, waar kinderen tekeningen van ooievaars hebben gemaakt met een boodschap voor hun schoolgenoten in Libanon. De Libanese media hebben breed bericht over dit initiatief. 

Naar het hol van de leeuw

Maar het protest ging letterlijk verder. Op 28 maart is er een vreedzame bijeenkomst geweest bij de Libanese ambassade in Hongarije. Er zijn kaarsen aangestoken en het is gelukt om een petitie aan te bieden aan een vertegenwoordiger van de ambassadeur. Vanuit Polen kwam helemaal een grote stap: ooievaarsdeskundigen van "Grupa EkoLogiczna" zijn 25 maart afgereisd naar de Libanese hoofdstad Beiroet.

Van kogels naar koesteren

Daar brengen ze bezoeken aan o.a. scholen en organiseren ze bijeenkomsten om de Libanese bevolking uitleg te geven over de vogeltrek en het belang van het beschermen van de route. Wetenswaardigheden die voor ons bijna vanzelfsprekend zijn, maar die wij in de loop van tijd ook hebben moeten leren. Zo hopen we dat de toekomstige generaties in Libanon hun jachtgeweer inruilen voor een natuurboek.

De eerste statige ooievaarsstappen zijn gezet!

Berichten en foto's met dank aan de beheerders van de Facebookpagina's "SOS Tesla-Save White Storks" en "Grupa EkoLogiczna" (foto rechtsonder is van 30 maart met o.a. de Libanese minister van Milieu en de Poolse ambassadeur in Libanon).

Protest tegen illegale jacht op ooievaars in Libanon (collage)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs