Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 21 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 744x
Kauwen - in ieder geval de vrouwen - houden er niet van; zij houden van orde en netheid. Laten bijvoorbeeld steenuilenvrouwen de poep van hun jongen liggen waar die toevallig terechtkomt - meestal in een van de hoeken achterin de nestkast - kauwenmoeders ruimen elk poepje netjes op. Nu moet gezegd: voor steenuilen is het ook niet te doen zo’n natte kledder op te pakken en naar buiten te brengen. Jonge kauwen deponeren hun etensresten echter netjes in een soort cellofaan zakje. Moeders hoeft niet veel anders te doen dan dat met de punt van haar snavel vast te pakken en buiten ergens te droppen. Ongeveer zoals een hondenbezitter de drol van zijn hond in een plastic zakje oppakt en thuis - of in het park - in een vuilnisbak werpt. Zou het trouwens niet handig zijn honden te kweken die hun drollen ook zelf in zo’n ingebouwd zakje poepen? Milieuvriendelijk - want vast geen plastic - en voor de hondeneigenaar veel minder gedoe. Kan ik ergens octrooi aanvragen op dit idee?
Waarom ze dit doen is uiteraard om de zaak een beetje op orde te houden. Jonge kauwen poepen in de nestkom, waar het hun uitkomt. Anders dan bij steenuilen is de nestkom klein en raakt die al gauw onder de poep met als risico dat de boel versmeert, de jongen onder hun eigen poep komen te zitten en ongedierte welig kan tieren. Op internet vind je ook wel de gedachte dat ze de poep wegbrengen om te voorkomen dat de reuk rovers aantrekt. Bij mijn weten is dat nooit bewezen, maar uiteraard zou dat mede een reden kunnen zijn. Overigens wie ooit zijn neus in een kauwenkast heeft gestoken weet dat die ook zonder poepluchtjes beslist een kenmerkend geurtje hebben. Een steenmarter heeft vast niet alleen poeplucht nodig om te weten dat ergens een lekker hapje ligt te wachten.
Dat bracht mij op de vraag: kunnen kauwen eigenlijk ruiken? Goeie vraag, maar … Steenuilen in ieder geval niet. Iemand heeft daar ooit eens onderzoek naar gedaan door een rottend muisje achter een plankje te verstoppen. Geen steenuil die het in de gaten had. Pas toen ze muis ook echt zagen, hapten ze toe. Er zijn vogels die goed kunnen ruiken. Bij hen is het functioneel omdat ze op die manier hun voedsel zoeken. Vogels - die ’s nachts op zoek gaan naar rottend fruit bijvoorbeeld. Zoals de kiwi. Ook sommige aaseters schijnen goed te kunnen ruiken. Handig om kadavers op te sporen, maar weer niet handig als je er met je neus boven hangt om het op te eten. Van kauwen is het niet bekend, voor zover ik heb kunnen achterhalen. Maar ik laat me graag van het tegendeel overtuigen. Dat steenuilen niet kunnen ruiken, lijkt me overigens wel heel functioneel. Wie ooit zijn neus in een slecht geventileerde nestkast heeft gestoken waarin rottende muizenlijkjes en waterige naar ammoniak riekende ontlasting om geurprijs van het jaar strijden, weet wel waarom. Kauwen daarentegen zijn heel propere beestjes. Ze zouden zich best een goede neus kunnen veroorloven.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..