Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Marcel Vedder
Marcel Vedder | zondag 2 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 322x
De weidevogelresultaten in Eemland namen een vogelvlucht toen we de plas-drassituaties introduceerden. In het begin moesten we boeren nog overtuigen door ze een perceel BBL-grond (zie Google) in bruikleen te geven om ze over te halen. Afgelopen jaar noteerden we 107(!) plas-drassituaties in Eemland.
Met de provincie hebben we afgesproken dat de plas-dras op 1 maart vol moet staan. Dit betekent dat enige tijd daarvoor de pomp met de zonnepanelen in werking moeten worden gesteld. Vaak is laat in de winter al een hoeveelheid hemelwater aanwezig, en kan de pomp het prima aanvullen tot een mooie plas. Dit jaar was het ietsje anders. Afgelopen februari was behoorlijk droog en de grond in de vorig jaar opgeknapte percelen was nog erg los, niet waterhoudend zeg maar.
Dit betekende dat we dit jaar met nul liter plas zijn beginnen te pompen. Vooral in de sombere en vooral korte dagen valt het niet mee om (op zonne-energie) voldoende water in de greppel te krijgen. Zul je uitgerekend dit jaar zien dat we op 2 maart plas-drascontrole krijgen van RVO. Hier was dus wel een en ander op aan te merken. Maar we zijn wel wat gewend: we hebben ook wel eens plas-drascontrole gehad bij strenge vorst...
Thans is alles geheel anders: een kletsnatte maartmaand veranderde de te kleine plas-dras in een veel te grote plas-plas. In plaats van water wat glooiend overgaat in drassige grond is het weiland nu een plas van sloot tot sloot. Dit heeft als resultaat gehad dat we de eerste kievitseieren moesten vinden in naastgelegen perceel, waar geen plas-dras is, maar regulier grasland.
Aan diverse discussietafels en ook in het beroemde "Aanvalsplan voor de Grutto" wordt nogal eens een hoger waterpeil geopteerd. Gezien het succes van de plas-dras zou je inderdaad kunnen concluderen dat dit nodig is. Maar we zouden geen boer zijn als we daar niet graag wat nuance in aan zouden brengen.
Ten eerste is het maar net de vraag wat het plaatselijke waterpeil eigenlijk is. Eemland wordt niet heel diep bemalen, maar er is ook nog iets hoogteverschil. Als de buurman misschien wel wat hoger water zou willen, loopt de ander helemaal onder. Dat is niet heel prettig om te boeren. Daarnaast laat de huidige nattigheid zien hoe belangrijk het is om bufferruimte te hebben. Bij hevige regenval is het maar goed dat de sloten niet al helemaal vol staan, anders zou in mum van tijd de hele polder onderlopen, met overspoelde en onderkoelde nesten als gevolg.
Vooralsnog lijkt de combinatie van weilanden met plaatselijke plas-drassen een ideale te zijn: droog land om veilig te nestelen, met natte plekken om voedsel te zoeken. En het mooie is dat vrijwel ieder agrarisch bedrijf in Eemland er één of meerdere heeft aangelegd.
Voor de rest beperkt de nattigheid ons in ons veldwerk. Vossenrasters moeten tussen de buien door geplaatst worden, eieren zoeken is ook niet leuk in de regen, en er wordt ook nog niet heel veel gelegd. Gelukkig hadden we vorige week onze Ledenvergadering. De weidevogelresultaten zijn 3,2% gestegen (tegen landelijk 5% krimp!). Daar kunnen we mee voor de dag komen. Ook hebben we weer de "Weidevogelheld 2023" uitgeroepen. Onze scheidend secretaris Gert-Jan Elbers die sinds 1999 aan de vereniging was verbonden en aan de wieg stond van die plas-drassen en vossenrasters en nog veel meer. Bij de prijs horen een kunstgrutto, een oorkonde, bloemen en een Spakenburgs Hart. En bovenal eeuwige roem.
Ere wie ere toekomt.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..