Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
EntingFilms

Door Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming

Piekmomenten achter de schermen

Louis van Oort | donderdag 16 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 997x

We beleven nu alweer een dikke week de lente hier op de site. En buiten knalt het voorjaar er nu ook uit. Dubbel genieten dus. Maar gaat natuurlijk niet allemaal vanzelf.

Voordat u hier helemaal zen kunt gaan zitten wezen met die prachtige livebeelden en filmpjes van vogels, lopen wij bijna tegen een burn-out aan. Een bird-out, zeg maar.  

Blauwe vinvis

Het ontwikkelen van een nieuwe website is doorgaans een flinke klus. Het vervangen van een website waar al 10 jaar honderdduizenden mensen met graagte naar kijken, is een klus van blauwevinvisachtige proporties.

Maar goed. Dat weet je en daar stel je je op in. Je brainstormt je bewusteloos, bedenkt talloze concepten en verwerpt de meeste; je slijpt en schaaft net zo lang tot de nieuwe site staat en dan ga je finetunen.  Testen of alles werkt, met behulp van het ongelofelijk gedreven team van tientallen BDL-vrijwilligers. En als alles werkt, test je alles nogmaals. En nogmaals.  Tot je weet: we zijn er klaar voor!

Cams en kabels

Voordat de livebeelden op de site te zien zijn, moeten webcam en microfoons worden opgehangen (zonder de vogels te verstoren, natuurlijk), gaan honderden meters kabel de grond in, komen er verdeelkastjes, switches en encoders aan te pas, worden computers ingericht en op de locaties opgesteld en internetverbindingen aangelegd. Blijkt er een kabel kapot te zijn - aangevreten door een muis? - dan komen er geen beelden door en moet die opnieuw ingegraven en aangesloten worden. Vanaf de computer worden de beelden via het internet verzonden naar een serverpark en vandaar worden ze doorgezet op de website. Elke hick-up in het internet leidt tot het wegvallen van de beelden en dan moet het wegzenden van het beeld weer opnieuw opgestart worden.

Als alle livebeelden weer doorkomen vlak voordat Beleef de Lente begint, slaken we dan ook een zucht van verlichting.

7000 bezoekers

Dan wordt het dinsdag 7 maart. Rond 19.47 uur is het moment suprême: in de tv-versie van Vara’s Vroege Vogels wordt het officiële startsein gegeven. Voor ons is dat misschien wel het spannendste moment. Je kunt namelijk vooraf testen wat je wilt, die testen worden volstrekt betekenisloos op het moment dat er daadwerkelijk duizenden bezoekers naar je site komen. En die komen er die dinsdag! Op een gegeven moment zijn er zelfs 7000 mensen tegelijk actief op Beleef de Lente.

Waar het in voorgaande jaren of zulke momenten nog wel eens fout ging en de site overbelast raakte, bleven we nu keurig online. Op het piekmoment openden sommige beelden misschien even wat trager, maar iedereen kon gewoon blijven kijken naar de broedende bosuil en de rustende ooievaars.  We konden dus best een beetje tevreden zijn over deze lancering.

Zes extra servers

Waarom lukte het dit jaar nu wel om in de lucht te blijven en voorheen niet? Simpel: om de enorme toevloed aan verwachte bezoekers het hoofd te kunnen bieden, hebben we liefst zes extra servers ingezet. Dat hielp!

Het was voor ons een champagnemomentje. Een momentje dat we overigens niet daadwerkelijk hebben geconsumeerd, want hierna werd het alleen nog maar drukker. Pas nu konden we goed zien welke functies op de sites goed werkten en waar verbeteringen nodig waren. Daarnaast krijgen we bij de start van het seizoen steevast een tsunami van klachten over veranderingen in bepaalde onderdelen van de site. Dat was ook nu het geval, voornamelijk omdat verschillende zaken wezenlijk veranderd zijn.

Aanpassingen

We gaan altijd zeer serieus om met klachten en opmerkingen. Al zijn het er 8471 (dat is geen echte schatting hoor; hoewel…). Niemand is namelijk zo’n goede tester als een intensieve gebruiker van onze site. Het leidt steevast tot kleine en zelfs grote aanpassingen en dat zal ook dit jaar weer het geval zijn. Het team van Beleef de Lente werkt ook op dit moment hard om de site constant te verbeteren. Dat is een pittige klus, maar we doen het o zo graag.

En als die bird-out dan toch nog dreigt, kijken we gewoon zelf even naar van die heerlijk soezende kerkuilen. Dan word je vanzelf weer helemaal zen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs