Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Pas op ! Een ei ! šŸ˜Ø

Mark Hessels | zondag 24 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 457x

Het vrouwtje is even de vleugels strekken buiten en dan ligt daar dat kleine eitje in zā€™n eentje in die grote kast. Het ziet er zo kwetsbaar uit en in het clubhuis worden regelmatig zorgen geuit of dat eitje wel bestand is tegen al die activiteit in de kast.
Lastig met die grote poten en zo'n ei dat daar plotseling maar ligt.

HOE STERK IS EEN EI EIGENLIJK ?

Experiment 1: Pak een vers kippenei rechtop tussen duim en wijsvinger en knijp zo hard als je kan.

Experiment 2: Pak hetzelfde eitje (als het nog heel is tenminste šŸ˜) in je hele hand en knijp weer zo hard als je kan.

De kans is heel erg groot dat het ei beide experimenten overleefd heeft en zo niet dan heb je in ieder geval nog een keer gelachen vandaag (en sterkte met opruimen šŸ˜‚).

Op internet vind je prachtige experimenten waarbij bepaalt wordt hoeveel gewicht een ei eigenlijk kan dragen en zo gemiddeld kom je voor een kippenei op ca. 4 kilo. Voorwaarde daarbij is wel dat het ei rechtop staat. Als het ligt is het iets minder, maar nog steeds verrassend sterk.

De ei-vorm is een van de sterkste vormen die bestaat. Het is ook niet voor niets dat je deze vorm in de architectuur terugvindt, zowel moderne als heel oude. En zou Calimero gaan schuilen onder zo’n eierdop als hij geen vertrouwen had in deze helm ?

 

VOORZICHTIG AAN MOEDER (EN VADER !)

Ik las laatst een vraag of het vrouwtje niet te zwaar was om zo maar op die eieren te gaan liggen. Een vrouwtje kerkuil weegt 310-370 gram, maar daar kan in de broedtijd nog wel zo’n 75 gram bij komen. Maar dat is natuurlijk niks vergeleken bij wat zo’n ei kan hebben. Het zou ergens ook wel heel raar zijn als de evolutie ons met eieren zou hebben opgescheept waar niemand op kon liggen om ze uit te broeden šŸ˜¬.

Toch blijft het een bijzonder fenomeen dat het mannetje ook gewoon door gaat met paren terwijl V op de eieren ligt, maar met zijn lagere gewicht erbij (290-340 gram) stelt het samen nog steeds niet zoveel voor.

 

IS ER DAN GEEN ENKELE REDEN TOT ZORG ?

Iedereen die wel eens een eitje op heeft weet dat hard er op duwen niet zo veel oplevert, maar een korte snelle tik met iets hards levert wel heel snel een eerste barst op. Ook bij kastcontroles worden een enkele keer wel beschadigde eitjes gevonden, maar dan moet het er binnen wel echt ruig aan toe gegaan zijn en het eitje bijvoorbeeld tegen de wand of bodem getikt zijn. Een klein barstje is dan meestal wel gelijk ook einde verhaal voor het ei en het jong dat zich er in ontwikkeld heeft.

De laatste jaren zijn er ook toenemende zorgen over de kwaliteit van veel vogeleieren als gevolg van kalkgebrek. Maar als er iets is waar V kerkuil veel van binnen krijgt dan is het wel kalk. Zoveel zelfs dat ze het grootste deel van de botjes weer via een braakbal naar buiten werkt.

 

OVER EITJES GESPROKEN; HOE IS DE STAND INMIDDELS ?

Ja, daar zit je dan als blogger op zondagochtend om je blog voor maandag af te ronden, maar nog steeds geen tweede ei in beeld. Inmiddels staat de teller al op 66 uur sinds het eerste eitje en dat is voor kerkuilen al best lang. Vorig jaar zat tussen het 7e en 8e eitje zelfs 71 uur, maar dat is uitzonderlijk lang.

En M blijft maar lekker in beeld zitten, dus wie weet waar V ondertussen allemaal mee bezig is, maar aan het geluid te horen wordt er nog niet echt geperst….. en dan plotseling 12:03 schuift M een klein stukje opzij en zien we het 2e eitje liggen šŸ˜, geweldig, dik 70 uur na E1 (ei nummer 1), maar alsnog van harte welkom…

Deze lange tussenpoze geeft natuurlijk ook weer aanleiding voor veel speculaties over hoeveel eitjes er nog bij zullen komen. Het blijft koffiedik kijken, maar de beschikbaarheid van prooien is nu toch wel de belangrijkste parameter en die komt wel langzaam op gang, maar het houdt echt nog niet over. Ik blijf bij mijn voorspelling van een mager jaar en 3, heel misschien 4, eitjes tenzij de omstandigheden nu heel snel verbeteren.

Maar met 2 eieren kunnen ze in ieder geval al samen dammen. Een voetbalteam zit er dit jaar waarschijnlijk niet in.

De 'trotse' ouders met hun 2e ei.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs