Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
mevrouw Winterswijk verlaat de eieren voor haar nachtelijke uitstapje

Door Pascal Stroeken
STONE

Parttime

Pascal Stroeken, STONE | woensdag 26 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1175x

In mijn vorige blog schreef ik dat ook mevrouw Winterswijk inmiddels zo'n beetje fulltime broedt. Met nadruk op "zo'n beetje", want deze dame gaat (ging?) vooralsnog 's nachts graag lang op stap.

Om eerst even te beginnen met de legselgrootte: we hoeven in Winterswijk geen vijfde ei meer te verwachten. Net als vorig jaar gaan de Winterswijkers voor het mooie aantal van vier eieren. 

Nachtelijke afwezigheid

Met het leggen van het vierde ei in de nacht van 21 op 22 april was het legsel dus al compleet. Overdag zien we het vrouwtje sindsdien vrijwel constant broedend op de eieren. Maar 's nachts is ze nog steeds langdurig afwezig. De nachten van zondag op maandag, en maandag op dinsdag, vertrok ze beide keren rond 21:00 uur, kort na het invallen van de duisternis. Om vervolgens pas terug te keren rond het ochtendgloren, tegen half zes. Een ononderbroken afwezigheid van acht uur. 

Broeden is een fulltime job

Daarmee houdt de moeder in spe nog even vast aan haar oude leventje, van overdag rusten en 's nachts de hort op. Uiteraard gunnen we mevrouw Winterswijk deze eerste dagen een parttime job, maar uiteindelijk zal ze er niet aan ontkomen om meer broeduren te maken. 

Afgelopen avond en nacht zagen we al een verandering in het patroon: ze vertrok gisteravond wederom kort na 21:00 uur, maar keerde dit keer al om 1:53 uur terug op de eieren. Daarna bleef ze, behoudens een korte pauze tussen 3:24 en 3:30 uur, stevig broeden. Daarmee bracht ze haar nachtelijke afwezigheid fors terug van acht tot vijf uur. Vermoedelijk is dit de opmaat is naar echt "klok rond" broeden, waarbij ze per saldo uiteindelijk zo'n 23 uur per etmaal op de eieren zit.  

Dit past mooi in de opbouw van het broeden die we vorig jaar ook zagen (zie ook de grafiek in blog 19 april), waarbij het parttime broeden een dag of drie, vier na het leggen van het laatste ei overgaat in fulltime broeden.

Met ingang van vandaag of morgen moet dus ook mevrouw Winterswijk, net als haar Dongense collega, volop aan de bak!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs