Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Paasmandje met zachte vulling

Wim van Nee, STORK | zaterdag 3 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 623x

Het begint een mooi gevuld paasmandje te worden, daar op het gemeentehuis in Gennep. Drie eieren en de vierde komt vast vannacht. Dat hoop ik in ieder geval wel, een beetje reserve inbouwen kan geen kwaad.
Scheef en wankel van onderen, recht van boven. Ooievaarsdorp Het Liesveld, begin jaren '90

Kop eraf

Ze liggen er warmpjes bij, die eieren. En zacht. Hoewel, hoe zacht is zo’n ooievaarsnest eigenlijk? We hebben gezien dat er grote harde takken worden aangevoerd. Die zijn niet echt zacht te noemen. Zo’n nest is als je het goed bekijkt, helemaal niet een comfortabel bedje. Het ligt hoog op een schoorsteen, weer en wind hebben vrij spel. Het nest is ondiep en lijkt meer op een groot plat bord dan op een knus kommetje. Er ligt wel wat zacht materiaal in, maar dat vormt al snel een wat hardere koek. Aanvullen met zacht materiaal blijft nodig. De ooievaars bouwen maar door. Als de boel scheefzakt, dan zorgen ze dat de bovenkant weer recht wordt.  Als het nest te hoog en zwaar wordt, dan wordt het instabiel en gaat vanzelf een keer om. Het is maar goed dat Leo de kop er ieder jaar afhaalt, anders was het allang gedaan met dit nest. Chapeau Leo!

Zacht pluis en knekeltjes

Bij ons in de tuin hangt een nestkastje vlak naast een boom. Deze boom wordt veel gebruikt door ransuilen, als uitvalsbasis voor de jacht in de tuin. Vorig jaar hebben pimpelmezen succesvol gebroed in dit nestkastje. Toen we na de winter het nestkastje schoonmaakten, werden we verrast door de prachtige zachte bekleding van het nest. Die bestond helemaal uit uitgeplozen braakballen van de ransuilen. Prachtig grijs en zacht muizenpluis.
En kleine gele veertjes … en vogelschedeltjes en botjes. De jonge pimpelmeesjes zijn uitgebroed op de veertjes en knekeltjes van hun soortgenoten. Eerst denk je: wat bizar, daarna denk je: wat geweldig! Hergebruik ten top! Chapeau pimpelmeesjes!

2 mei

Intussen ben ik even gaan rekenen. Wanneer kunnen we het eerste kuiken verwachten? Als je vanaf het tweede ooievaarsei ongeveer 33 dagen verder telt, dan kom je uit op 2 mei. Houd deze datum een beetje in de gaten. Het kan een dagje eerder of later zijn.



Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs