Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Overal en nergens

Peter de Vries, NIOO | zondag 21 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1015x

Het kan opnieuw verkeren. Schreef ik een week geleden over koude en een stop in de ontwikkeling van nestbouw en eileg, zeven dagen later is het totaal anders. Korte broeken, rokjes en flipflops domineren nu het straatbeeld. De rem is er af en voor de mezen geldt hetzelfde, 'gaan' is nu het devies

Iedereen zal het gemerkt hebben, het is heerlijk weer geworden. De wind komt uit het oosten en brengt warm en droge weer. In deze periode van het jaar zorgen deze weersomstandigheden voor ongekende aantallen trekvogels die ons land overspoelen. Neus maar eens rond op de website www.trektellen.nl en je krijgt een indruk wat allemaal wel niet om ons heen rondvliegt op weg naar binnen- en buitenlandse broedgebieden. 

Het gaat dus helemaal los, en dat is voor de mezen niet anders. Hielden die nog een beetje de rem erop, daar is nu niets meer van te merken. De afgelopen dagen kwamen bij ons op het NIOO berichten binnen van een hele goede nestkasten-bezetting, in heel veel kasten zitten nu mezen te broeden. In een van de gebieden waar wij al heel erg lang onderzoek doen is meer dan negentig procent van de beschikbare kasten bezet door kool- en pimpelmezen. Dat er dan maar weinig kasten overblijven voor 'laatkomers' als bonte vliegenvangers laat de foto onder dit blog zien. Een bonte vliegenvanger heeft haar ei heel brutaal bovenop de eieren van een pimpelmees gelegd. Legnood noemen wij zoiets. Dit kan een gevolg zijn van het feit dat voor de bonte vliegenvanger geen beschikbare plek is een nest te bouwen.

Afgelopen donderdag kwamen de eerste berichten van jongen, en ook het Beleef de Lente koolmezen team kon de beschuiten met muisjes van stal halen. Opvallend is dat het uitkomen van de eerste jongen voor al die gebieden redelijk synchroon lijkt te lopen. Vroeger (en dan heb ik het over dertig jaar geleden) was dat heel anders. Dan had je vroege en late gebieden. Soms zat er wel twee weken verschil in het uitkomen van eieren. Dit is verdwenen, ik mocht de afgelopen dagen heel wat berichtjes ontvangen van eerste jongen. Waar de lente echt later is (voor de mezen bedoel ik) is het eiland Vlieland. Over het hele eiland hangen in totaal iets meer dan 400 kasten, maar daar is de nestbouw nog maar net gestart. Daar zie je nog wel dat de ontwikkeling van het broedseizoen duidelijk later is.

Dus bedenk als je geniet van de beelden en video's van onze beleef de lente koolmees: exact hetzelfde gebeurt nu in honderden (nee, duizenden) nestkasten overal en nergens verspreid door (bijna ;-)) het hele land! 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs