Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Over jonge gierzwaluwen gesproken

Jochem Kühnen | donderdag 30 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 329x

In de nestkast gaat het hard met de groei van de jongen! De vele luisvliegen lijken nog geen deuk in een pakje boter te kunnen slaan. Een stabiele aanvoer van grote ballen insecten zorgt naast groei voor veel energie.

Het verenpak van de jonge gierzwaluwen krijgt steeds meer vorm. Door de fraaie veertjes op de kopjes zien ze er echt al als gierzwaluwtjes uit. De vleugelveren groeien ook goed en de spieren worden zo nu dan al goed getraind. Dat laatste doen de jongen nu vooral nog door hard te fladderen. Het aantal en de intensiviteit van de oefeningen zal flink toe gaan nemen. Al dat voer (waar trouwens ook genoeg vocht in zit voor de jongen) moet in spiermassa omgezet worden om net zulke indrukwekkende luchtacrobaten als hun ouders te worden. Omdat gierzwaluwen alleen ‘droog’ kunnen oefenen; alleen binnen in de nestruimte, is het oefenen beperkt tot spiertraining. Het fladderen zal, als de vleugels wat verder gegroeid zijn, steeds serieuzer aangevuld worden met opdruk-oefeningen. Daarbij wordt veel kracht gezet en dat kost soms zichtbaar veel inspanning. Zo nu en dan zal broer of zus ook best wat last kunnen hebben van het gefladder van de ander.

Het groeien kan soms wel een verkeerde indruk wekken. De jongen lijken soms al heel ver ontwikkeld, maar toch duurt het nog wel even voor ze helemaal zo ver zijn non-stop, dag en nacht te vliegen. Er zijn ongeveer 40 dagen voor nodig, dus de jongen van Beleef de Lente hebben op dit moment nog zeker drie weken nodig. Er zal nog veel te zien zijn deze drie weken!

Over jonge gierzwaluwen gesproken. Het is nu topdrukte wat betreft het aantal gierzwaluwen in de Nederlandse lucht. Beide ouders zijn weer in de lucht nu de jongen groot genoeg zijn, maar daarnaast zijn er nu veel ‘tieners’ gearriveerd.

Waar de oudervogels als eerste aankomen om snel aan de slag te gaan op hun vertrouwde nestplaats komen de tieners later. De later aankomende gierzwaluwen hebben nog geen nest en doorgaans nog niet zo veel haast dus. Ze gaan op zoek naar een eigen plek en bezoeken daarbij geregeld bestaande nesten. Dat is soms ook bij de gierzwaluwen van Beleef de Lente te zien, er kijkt even een vreemdeling naar binnen, soms blijven ze even hangen voor een goede blik, soms is het maar een flits.

Dat zulke kijkers een rol kunnen spelen in de verspreiding van de Gierzwaluwluisvlieg is in het blog van 20 mei al eens beschreven. Die luisvliegen zijn nu minder zichtbaar geworden, ze zitten veel tussen de veren en in het nest. Wellicht dat een enkeling de nestruimte ook heeft verlaten via een vertrekkende vreemdeling.

Hoe dan ook, wij kunnen lekker verder genieten van deze prachtige zomervogels!

Zoekende gierzwaluwen bij een nestkast aan eigen huis, Jochem.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs