Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Sharon Lexmond
Sharon Lexmond | zondag 3 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 416x
We zien de man Zeearend dan ook nogal eens ongeduldig roepen om aflossing. De eieren van de Zeearend zijn ongeveer 7,5 cm lang en 6 cm breed. Zij hebben eigelijk relatief gezien best kleine eieren. Een kippenei is bijvoorbeeld ongeveer 6 cm lang en 6,5 cm breed. En dat terwijl de Zeearendman een gewicht van 3 en 4,5 kg en de vrouw zelfs 4,3 tot 7 kilo kan bereiken. Een legkip weegt gemiddeld nog geen 2 kilo.
De Zeearenden hebben op hun buik een broedvlek zitten. Op die plek zijn de veren uitgevallen en is de huid extra gezwollen en warm. Door goed op de eieren te gaan zitten, bereiken de eieren uiteindelijk een temperatuur van ongeveer 38℃ en een luchtvochtigheid van zo’n 45%. Dit zijn 2 superbelangrijke voorwaarden voor de groei van een leven in het ei. Allereerst vormt zich namelijk vanuit de kiem (daar waar de zaadcel en eicel samengekomen zijn) een aderenstelsel helemaal rondom in het ei. Die kiemvlek waaruit het embryo ontstaat, ligt óp het dooier en het dooier is weer de voeding voor het embryo.
Met hun woeste klauwen en grote snavels stappen de Zeearenden heel voorzichtig rond in het nest en draaien de met de grootste voorzichtigheid regelmatig de eieren om. Dat draaien van de eieren doen zij om te voorkomen dat de embryo’s naar de bodem van de eieren zakken en zodat de bloedvaatjes gestimuleerd worden om optimaal voeding en vocht aan- en af te voeren. Alleen dán kan een embryo namelijk goed groeien.
Ook al heeft het zelfs gesneeuwd afgelopen dagen, de Zeearenden kunnen zichzelf goed warm houden. Hun isolerende donslaag is warm genoeg om ervoor te zorgen dat zij geen kippenvel krijgen ;) Doordat zij met hun warme huid op de eieren liggen, koelen de eieren dus ook niet af.
Op 14 en 18 maart zijn de eieren gelegd. Dat zijn een respectievelijke 20 en 16 dagen geleden. Met een broedduur van 35 tot ongeveer 42 dagen betekent dat we qua ontwikkeling in het ei al ongeveer halverwege zouden moeten zijn. Oogjes, hersentjes, zelfs beginnende snaveltjes... Alles is al aanwezig! De embryo's hebben als het goed is al volop kloppende hartjes! Nu vooral nog groter groeien!!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..