Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Over de muizen

Ronald van Harxen, STONE | maandag 10 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 249x

Kijkers die dit jaar voor het eerst de steenuilen meebeleven, zal het misschien niet zo opvallen, maar zij die al enkele jaren achter de kiezen hebben des te meer. Het wemelt in dit vroege stadium al van de muizen. Hoe bijzonder is dat? Heel bijzonder!

Niet eerder in de geschiedenis van Beleef de Lente werden in de aanloop naar het begin van het broeden zoveel muizen (en andere prooien) binnengebracht. De telploeg weet niet wat ze overkomt. Ze moeten aan de bak als nooit tevoren. De teller staat (over de periode 4 tot en met 7 april al op 40 prooien). Vooral veel larven (27 stuks) maar wat opvalt zijn de bosmuizen en woelmuizen, met respectievelijk 6 en 5 exemplaren. Een ongekende luxe. Ik herinner me nog het extreme jaar 2020 met welgeteld 1 bosmuis, 1 woelmuis en 1 niet op soort gebrachte muis, 3 stuks bij elkaar, in 31 dagen tijd. Nu dus al 11 (in 4 dagen) en dat moet het echte broeden nog beginnen. Het contrast kan niet groter zijn.

Waar komen al die muizen zo plotseling vandaan?

Goeie vraag. Het grote aantal bosmuizen zal ongetijfeld te maken met de uitstekende mast aan eikels en beukennootjes in het afgelopen najaar. We zagen het in de tweede helft van de zomer al aankomen: de meeste eiken zaten barstensvol met eikels. En aangezien bosmuizen uitstekend gedijen op eikels, was het niet zo moeilijk om te voorspellen dat die een vette herfst en winter tegemoet zouden gaan. En op hun beurt muizeneters als vos, buizerd, kerk- en bosuil en dus ook onze steenuilen. Hoeveel bosmuizen heeft dat ene jong bij de bosuil al niet door zijn keelgat laten glijden? Het moeten er vele tientallen zijn. Met een gewicht van 399 gram zat het dier dan ook ruim 20% boven zijn streefgewicht.

Veldmuizen

Wat de veldmuizen betreft is de vraag wat lastiger te beantwoorden. Velmuizen vertonen een cyclus met een piek elke drie tot vier jaar. De laatste piek was in 2019, dus wat dat betreft zou 2023 voor de volgende piek kunnen zorgen. De zachte winter zal vast en zeker een positieve invloed hebben gehad op de overleving. Aan de andere kant zal de enorme hoeveelheid neerslag en het opstuwen van beken en sloten voor ondergelopen holen en verdronken veldmuizen hebben gezorgd. Het is nog net te vroeg om met zekerheid iets over de gevolgen te kunnen zeggen.

Gunstig

Wat de plek in Lichtenvoorde betreft (ik zei het vanochtend nog tegen Geert) hebben we nu, in tegenstelling tot in Henxel de afgelopen jaren, te maken met een actief boerenbedrijf, waar bovendien niet het uiterste uit de grond wordt geperst. Ook dat zal een gunstige uitwerking hebben op met name de veldmuizen.

Hoe dan ook: de huidige weelde is ongekend. Hopelijk blijft dat nog even doorgaan en zijn de muizen niet 'op' als rond 4-5 mei de jongen uit het ei kruipen.

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs