Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | zondag 3 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 781x
Deze ware veldmuizenliefhebber troffen we gisteren tijdens een kastcontrole. Tijdens het ringen bleef de muis onverstoorbaar in zijn snavel geklemd. En gelijk had-ie.
Ons Winterswijkse viertal heeft het voorportaal ontdekt. In het begin was het even uitvissen hoe je er niet alleen in, maar vooral ook weer uit kon, maar nu loopt het gesmeerd. Wat voor een lol eraan is om met zijn allen opgepropt in zo’n kleine ruimte het eten af te wachten, ontgaat me eerlijk gezegd een beetje. Feit is wel dat het daardoor steeds lastiger wordt de prooien te onderscheiden, vooral de kleinere die op de buitencamera niet goed te zien zijn. Het aantal prooien met de status ‘onduidelijk’ is de afgelopen week dan ook duidelijk toegenomen.
In totaal werden er opnieuw meer dan 1000 prooien aangevoerd de afgelopen week, 1013 om precies te zijn. Het aantal met het labeltjes ‘onduidelijk’ bedroeg 326. Dat maakt het lastiger een precies overzicht te geven. Nagenoeg alle onduidelijke prooien waren echter klein en kunnen samen met rupsen (250), larven (28), insecten (16), en vlinders (34) ondergebracht worden in de categorie kleine prooien. Bij elkaar 654 klekine prooien dus, bijna twee derde van de totale aanvoer. Meikevers deden het met 267 exemplaren ook nog steeds bijzonder goed. Grappig is dat de afgelopen week er opeens veel meer regenwormen op het menu verschenen, 72 bij elkaar. Ongetwijfeld als reactie op de regenbuien van de voorbije dagen. In de weken daarvoor werd er slechts 11 keer zo’n sappige sliert binnengebracht.
Verheugend is dat dat er ook de nodige muizen zijn aangevoerd: 14 in totaal (9 ware muizen, 3 woelmuizen en 1 woelrat). Ook gisteravond zijn er afgaande op de meldingen in de chat enkele muizen aangevoerd. Verheugend, vooral ook voor de ouders: ze hoeven dan veel minder kleine prooien aan te slepen. Het jonge geboefte heeft overigens een nieuw spelletje ontdekt: muistrekken. Ware gevechten breken er uit met als doel elkaar een muis afhandig te maken. Het blijkt toch een soort universeel spelletje te zijn net als tikkertje bij mensenkinderen. Elke generatie opnieuw wordt er lol aan beleefd.
Wat zeker ook opvalt, is het relatief grote aantal vogelprooien. Vanaf de geboorte van het eerste jong precies 10, in grootte variërend van koolmees tot spreeuw. Een vogel was beduidend groter. Het leek een jonge gaai te zijn. Op het erf staan een paar hoge coniferen en in een daarvan heeft een gaai zijn nest gemaakt. Afgelopen week was er een uitgekukeld en ondanks de goede zorgen van Benno een zachte dood gestorven. Het is mogelijk dat een ander jong hetzelfde lot heeft ondergaan en opgemerkt is door de steenuilen. Zo’n verzwakt jong is dan een relatief eenvoudig prooi voor een volwassen steenuil. Voor een vogelliefhebber een buitenkansje!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..