Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Op naar nummer zes, of ...?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 7 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 152x

Het duurde even wat langer, maar uiteindelijk dan toch nummer vijf. Grote vraag nu is uiteraard: gaat ze door voor de zes? Afgaande op haar gedrag, kan het twee kanten op: ja of nee. Ik ga me niet wagen aan een voorspelling, maar heb wel even de statistieken eropna geslagen. En die laten zien dat ..

... legsels met zes eieren niet heel vaak voorkomen. We troffen er in de loop der jaren 79 op 1819 volledige legsels. Iets meer dan 4%. Als ik mijn geld erop moest zetten, zou ik het niet doen. Legsels met vijf eieren daarentegen, zijn niet ongewoon. Bijna een kwart (23,3%) van de legsels die we vonden, telde vijf eieren. Best veel nog. 

Goede jaren

Maar dat is gemiddeld over alle jaren. We hebben ook jaren zonder ook maar één 6-legsel, terwijl we er in de goede jaren 2021 en 2023 respectievelijk 14 en 12 hadden, overeenkomend met 11% en 9%. Als 2024 ook zo'n goed jaar wordt, is de kans op een 6-legsel een stuk groter. 

Is het verstandig?

Is het ook slimme investering, zes eieren? Hmm ... daar kun je aan twijfelen. Van de 79 legsels met zes, lukte het maar negen keer ook alle zes jongen te laten uitvliegen, krap aan 11%. Trouwens ook van de 5-legsels slaagde maar iets meer dan 25% erin alle vijf jongen te laten uitvliegen. Van de legsels met vier eieren daarentegen, bedraagt het uitvliegpercentage vier uit vier 50%. Kortom: De kans dat alle vijf eieren het schoppen tot takkeling is niet heel groot en zes uit zes is alleen voor de happy few weggelegd. Een 'verstandige' vrouw laat het dan ook bij vier.

Hoe meer hoe beter

Maar steenuilen zijn niet verstandig, net als mensen dat niet zijn. Het zijn geen bewuste keuzes die ze maken. Belangrijk is de conditie van het vrouwtje. Zolang die goed is en ze voldoende reserves heeft voor een extra ei, zal ze blijven leggen. In principe geldt: hoe meer nakomelingen hoe beter. Vier uit vijf is altijd nog beter dan drie uit vier. En als je niet mininaal vijf eieren legt, zul je nooit vijf jongen grootbrengen.

Wanneer zou nummer zes kunnen komen?

Uitgaande van het korste interval tussen de eieren (51:47 uur) zou het vanavond iets voor half negen zover kunnen zijn en op basis van het langste interval (76:02) maandagavond iets over half negen. Meest waarschijnlijke: ergens daartussenin. Of helemaal niet.

Afgelopen nacht

Van gisterenavond 20:35 tot vanochtend 06:18 is ze negen keer in en uit geweest. Daarvan is ze een kleine 3,5 uur binnen geweest, op de eieren en ruim 6 uur buiten. Erg veel zitvlees lijkt ze dus nog niet te hebben. Het kan dan ook nog alle kanten op. Lekker! Een fijne zondag en we spreken elkaar.

 

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs