Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Op hete kolen zitten

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 7 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 503x

De komende dagen kan het zomaar zover zijn dat het eerste kuiken het levenslicht ziet. Een hoogtepunt in ieder geval voor ons als kijkers. Voor vrouw en man kerkuil gaat een nieuwe drukke fase in.
Foto André Eijkenaar

De spanning stijgt

We hebben kunnen zien dat vrouw kerkuil op 8 april na het leggen van het eerste ei meteen is gaan broeden. We weten de broedperiode gemiddeld 28-30 dagen duurt. Natuurlijk kan het ei iets eerder of iets later uitkomen dan de verwachte broedperiode. Normaliter mag je verwachten dat ergens tussen 6 en 9 mei het eerste kuiken het levenslicht ziet. De overige eieren komen ongeveer met dezelfde tussenpozen uit.

Groot legsel

Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem (warmteverdeling), voor de vochthuishouding en het goed uitgroeien van de embryonale vliezen. Het embryo mag niet naar beneden zakken in verband met het gevaar van verkleving van de eivliezen. Tijdens het broeden verandert vrouw kerkuil een paar keer per uur van plaats, zodat de warmte regelmatig en goed verdeeld wordt over de eieren. Vooral bij een groot legsel is dit van belang.

Het is goed mogelijk dat niet alle eieren gaan uitkomen, acht is natuurlijk best een groot legsel. En we weten natuurlijk niet of dit voor vrouw kerkuil het eerste nestje is, of dat ze al een ervaren vrouw is. De ontwikkeling van elk embryo is constant, zodat de kuikens niet tegelijkertijd uitkomen. We gaan dus met een spreiding van 17 dagen in de eileg een lange tijd tegemoet om te zien of alle eieren uitkomen.

Man op muizenjacht

Vrouw kerkuil broedt alleen, terwijl man kerkuil haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel. Het voedselgebruik van het vrouwtje is nu 70 tot 80 gram per etmaal.

Dit betekent 4 tot 8 muizen per nacht. Meestal wordt er meer aangevoerd dan vrouw kerkuil nodig heeft. Belangrijk is dat er een reserve wordt aangelegd in verband met slecht weer wanneer het moeilijk jagen is voor het mannetje.

De taken zijn strikt gescheiden en daar wordt ook niet van afgeweken. Het echtpaar heeft straks een groot gezin te onderhouden. Het is te hopen dat man kerkuil voldoende muizen kan aanbrengen voor zijn gezin. Op dit moment lijkt de voedselvoorziening goed, een hoopvol vooruitzicht.

 

 

Rosse woelmuis

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs