Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Wat weegt er net zo zwaar als €1,20 ?

Door Mark Hessels

Op het consultatiebureau 🐣🐤🐥🐤🐣🐥🐤

Mark Hessels | vrijdag 19 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 205x

Goedemorgen meneer en mevrouw kerkuil. Alles goed met U ? U kwam uw pasgeborenen even laten controleren ? Nou zet ze alle 7 maar eens even op tafel dan. Zo !, da’s een tafel vol zeg, dat zie je niet iedere dag hier in mijn praktijk.
Overzichtje van hun leeftijd en de bijbehorende groei (op 19 mei 2023)

Beginnen bij het begin; hoe oud zijn ze inmiddels ?

Het is nauwelijks bij te benen hoe hard de tijd weer voorbij vliegt. Ergens in mijn hoofd lijkt K7 eergisteren pas uit het ei gekropen en K1 een dikke week eerder of zo, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. In de bovenstaande tabel heb ik ze daarom nog maar eens op een rijtje gezet. Als dit blog verschijnt (19 mei 2023) gaat K7 al hard richting één week en K1 zit zelfs al bijna op drie weken.

 

Een goed begin is het halve werk

Ja, dat kun je natuurlijk ook iets te letterlijk nemen. De kerkuil legt relatief wel erg kleine eieren. Kijk als je het dan toch over half werk hebt. Als een kerkuil net uit het ei is weegt ie maar zo’n 13-14 gram. Om er iets meer gevoel bij te krijgen hoe weinig dat is moet je eens een euromunt en een munt van 20 cent in je hand nemen. Zo licht is een pasgeboren kerkuilkuiken…..

Een pas geboren kerkuil is daardoor nauwelijks zwaarder dan bijvoorbeeld een pasgeboren steenuil. Terwijl ze als volwassene uiteindelijk toch ruim twee keer zo groot en zwaar zijn. Er moet dus een flinke inhaalslag gemaakt worden, maar gelukkig nemen ze daar ook bijna twee keer zoveel tijd voor.

Ook ten opzichte van de bosuil zie je een vergelijkbaar verschil. Een volwassen bosuil is gemiddeld ongeveer anderhalf keer zo zwaar als een kerkuil, maar een pas geboren kerkuil is gemiddeld ruim tweeënhalf keer zo licht als een pasgeboren bosuil. Dus ook ten opzichte daarvan moet een flinke inhaalslag gemaakt worden.

 

Na een half begin komt pas het echte werk

Ja, ik weet het, dat spreekwoord bestaat helemaal (nog) niet, maar het klopt in ieder geval wel voor kerkuil kuikens. En aan de slag gaan ze. Net als bij veel andere vogels is de gewichtstoename echt spectaculair en dat kun je mooi zien in het grafiekje hierboven.

K7 is in krap 6 dagen tijd vier keer zo zwaar geworden als toen hij uit het ei kroop. Hij is van €1,20 toch al gauw naar 8 euromunten gegaan. En die lijn blijft voorlopig maar doorgaan. K1 zit inmiddels zo tegen de 200 gram aan en is dus al zwaarder dan een gemiddelde volwassen steenuil. En de andere K’s zitten daar netjes tussenin.

Dit is uiteraard een schatting, want hun echte gewicht weten we op dit moment niet, maar voor mijn gevoel zullen we er niet ver naast zitten. Het is wel aannemelijk dat K1 iets boven die lijn zal zitten en K7 iets eronder, en de rest weer daartussenin.

Toename in gewicht gaat uiteraard ook gepaard met groei in grootte. In dezelfde grafiek heb ik daarom per kuiken ook de geschatte vleugellengte gezet om een beetje een idee te geven van hun huidige afmetingen.

 

Honger, honger, honger,…..

Dat groeien gebeurt uiteraard niet vanzelf en omdat de eerste vegetarische uil nog geboren moet worden, moet er vooral heel veel vlees de kast in. We zien dat M dat signaal inmiddels wel begrepen heeft en hij jaagt zich een slag in het rond en met succes.

Als ik naar de laatste 8 nachten kijk dan heeft hij 4 nachten meer binnen gebracht dan nodig, 3 nachten net krap aan en 1 nacht een beetje magertjes (maar dat was ook een echt slecht weer nacht), dus gemiddeld ziet dat er voorlopig gewoon prima uit.

Als je daar zelf nog eens aan wil rekenen moet je even dit blog uit 2020 er bij pakken, maar met een beetje geluk komt daar binnenkort ook nog een keer een update voor dit jaar van.

En toch zie je dat V zich bijna niet kan bedwingen om eens lekker mee te gaan jagen. Hopelijk kan ze zich nog een paar nachten inhouden, zodat K6 en K7 in ieder geval hele spitsmuizen kunnen verorberen zonder haar hulp. Het weer ziet er goed uit, M is in vorm, V een beetje ongeduldig, maar nog wel erg zorgzaam voor de kleinsten; voorlopig staan alle signalen nog op groen.

Nog meer goed nieuws zien ? In deze prachtige clip zie je hoe in de nacht van 17 op 18 mei maar liefst 27 prooien werden binnengebracht. Voor zover we hebben teruggekeken is dit een nieuw record voor hier, zelfs als er 3 voor rekening van V waren.

Da's een hele berg hongerlappen.... en dan zet 1 zo'n spitsje niet echt zoden aan de dijk. Kom op M, grote prooien graag.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs