Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Op een houtje bijten

Bernice Goffin | maandag 9 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 334x

Inmiddels is duidelijk dat er geen zesde ei meer komt. Vrouw kerkuil broedt op haar vijf eieren en man voorziet haar trouw van voedsel. Hoewel… Helaas is de prooiaanvoer die man verzorgt de laatste tijd wat ondermaats. Wat is er aan de hand?
Er komen relatief veel spitsmuizen binnen (zie titelfoto), maar die zijn slechts klein. We zien liever mooie grote woelmuizen zoals hierboven.

Ondermaats

Gemiddeld heeft een broedende vrouw kerkuil gedurende haar broedperiode voldoende aan ongeveer 70 á 80 gram muizenvlees per nacht. Even wat minder is ook geen probleem, maar als de prooiaanvoer voor een langere periode tegenvalt kan vrouw kerkuil het broeden opgeven en het legsel verlaten om zelf te gaan jagen. De afgelopen twee jaar lag de gemiddelde prooiaanvoer tijdens de broedtijd keurig boven de 70 gram per nacht (gewichten zijn uiteraard op gemiddelde muizengewichten gebaseerd, we kunnen helaas niet elke muis op de weegschaal leggen). Vorig jaar was deze zelfs 84 gram per nacht. Dit jaar komen we sinds het leggen van het eerste ei nog niet eens aan gemiddeld 50 gram per nacht, om precies te zijn ca. 45 gram. Dat is echt ondermaats en zal meer moeten worden, zeker als er kuikens komen.

 

Een slechte muizenstand

Wat gaat er mis met de prooiaanvoer? Is man kerkuil een slechte jager? Ervan uitgaande dat het om dezelfde man als vorig jaar gaat, is dat zeker niet het geval. Hij bracht toen gedurende de kuikenperiode tijdens sommige nachten wel 20 muizen binnen! Helaas hebben we hier met een groter probleem te maken: de algehele muizenstand. Er komen steeds meer berichten binnen dat deze tegenvalt dit jaar en de regio waarin onze kerkuilen wonen lijkt hierop geen uitzondering.

 

Een weloverwogen keuze

We kunnen ervan uitgaan dat man zijn best doet om zijn vrouw van voedsel te voorzien: zijn toekomstige gezin staat immers op het spel. Mocht het hem toch niet lukken om voldoende voedsel aan te voeren, dan zal vrouw het heft in eigen handen nemen en zelf weer gaan jagen. Dat zou helaas wel kunnen betekenen dat ze het broeden opgeeft. Dat zou natuurlijk heel jammer zijn, maar vanuit het oogpunt van onze uilen de beste keuze. Beter nu een legsel verliezen en energie opbouwen om het volgend jaar weer te proberen, dan je eigen leven op het spel zetten om deze eieren uit te broeden.

 

Maar ze geven nog niet op

Maar zo ver zijn we zeker nog niet. Hoewel vrouw een enkele keer de eieren voor wat langere tijd heeft achtergelaten, mogelijk om zelf wat bij te jagen, heeft ze het legsel niet opgegeven. Ze broedt trouw door en komt na een uitstapje op tijd terug om de eitjes warm te houden. Hopelijk gaan we binnenkort een stijgende lijn zien in de prooiaanvoer en kan vrouw voldaan door blijven broeden.

Sinds vrouw aan het broeden is, komen er minder prooien binnen.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs