Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Op de datingmarkt

Bernice Goffin | donderdag 28 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1068x

We hebben een mooie nestkast en een kerkuil die nog steeds regelmatig op bezoek komt, maar zoals ik al in een eerder blog noemde lijkt een partner te ontbreken. Zou een partner zich alsnog kunnen melden?
Foto door Jelle de Jong

Geduldig afwachten

Uit ringonderzoek weten we dat volwassen kerkuilen behoorlijk honkvast zijn. De kans dat onze kerkuil ervandoor gaat om een partner te vinden is dus niet heel groot. Het zijn vooral de jonge kerkuilen die afstanden afleggen op zoek naar geschikte territoria. Waarschijnlijker is dus dat onze uil geduldig aan het wachten is tot er zich een frisse jonge partner komt melden in zijn of haar territorium.

 

Zijn of haar territorium? Onze kerkuil is toch een vrouw?

Dat dachten we aanvankelijk inderdaad wel omdat er vorig jaar in ieder geval een vrouw in de nestkast sliep. Team kerkuil is er echter niet meer zeker van dat de uil die nu wordt gezien ook de vrouw van vorig jaar is. Kerkuilen zijn op basis van alleen het verenkleed vrij moeilijk op geslacht te brengen: dit kan alleen met een heel goed beeld op de uitgestrekte vleugel. Dit hebben we tot nu toe echter nog niet duidelijk kunnen zien. We laten het geslacht voor nu dus even in het midden.

 

Adverteren

Onze uil wacht dus af, maar kan intussen wel duidelijk maken dat hij of zij op de datingmarkt is. Dit zal vooral het geval zijn als onze uil een man is. Mannelijke kerkuilen bakenen hun territorium af en lokken potentiële partners met hun ijselijke schreeuw. Deze schreeuw is op honderden meters afstand te horen en kan dus van heinde en verre vrouwtjes lokken.

 

Nog geen haast

Meestal leggen kerkuilen in april of mei eieren, maar kerkuilen laten zich meer door geschikte voedselomstandigheden dan door seizoenen leiden. Als er veel voedsel aanwezig is kunnen kerkuilen ook op een ander moment in het jaar beginnen met broeden. Voorlopig is er dus nog geen haast met het starten van de eileg en kunnen we nog geduldig blijven afwachten of een partner zich komt melden. Hoewel, dat geduldig zijn is natuurlijk best een uitdaging!  

Foto door Koos Dansen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs