Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Jelle Harder
Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | zondag 26 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 982x
De eileg verliep weer zoals we dat tweemaal eerder hebben kunnen zien. Het vrouwtje zit in de nestkamer en op een bepaald moment worden de bewegingen met het achterlijf frequenter en sterker. Daarna zie je ook dat het hele lijf daar aan mee gaat doen. En dan ineens, is het gebeurd, een nieuw ei!
Voor de rest van de dag zal het vrouwtje weer op krachten moeten komen en zal het volgende ei wat deels al in ontwikkeling is ‘zich klaar maken’ voor de volgende krachttoer morgenochtend.
Dat geeft mij de gelegenheid om wat over de ijsvogelstand in Nederland te vertellen.
Jaarlijks zijn duizenden vogelaars bezig met hun hobby, vogels waarnemen en tellen. Zeer veel van die informatie komt in de databank van Sovon. Zo ook de broedgevallen van ijsvogels.
Bedenk bij de verdere uitleg dat ijsvogels in ons land standvogels zijn. Ze trekken niet naar warmere landen. Bovendien zijn ijsvogels viseters. Is alle water bevroren dan heb je als ijsvogel dus een probleem, je gaat dood. De ijsvogelstand kan daarmee zeer sterk bepaald worden door koude en strenge winters.
Uit de Sovon databank blijkt het nu goed te gaan met onze ijsvogels (zie de grafiek). Tot aan het jaar 2000 kwam het aantal paartjes eigenlijk niet boven de 400. Meestal een stuk lager. Een dieptepunt was 1997 (Elfstedentocht op 4-1) met slechts 35-50 paar. Daarna zien we een geleidelijke maar behoorlijke toename, mogelijk gemaakt door 11 zachte winters. De ijsvogelstand liep in 2008 op tot bijna 1000 paar! Deze periode werd gevolgd dor een aantal koudere winters. De stand daalde weer tot onder de 400 paar.
Vanaf 2013 hebben we weer drie zachte winters gehad. De ijsvogelstand explodeerde tot 1050-1200 paar in 2015! Een nieuw record. Naar verwachting zal 2016 minstens zo’n goed jaar zijn geweest, de telgegevens daarvan zijn eind dit jaar bekend. De meest recente winter was wat aan de koude kant met een ijsperiode in januari. Af te wachten is hoe de ijsvogelstand dat allemaal overleefd heeft.
Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..