Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Na de regen 10-04-2023 (foto Titia Bijwaard)

Door Titia Bijwaard

Ooievaarsweer

Titia Bijwaard | dinsdag 11 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 252x

In de afgelopen tien broedseizoenen op ons nest, is gebleken dat de weersomstandigheden heel belangrijk zijn voor de overlevingskansen van de jonge ooievaars. Te droog, te nat, teveel wind: het is allemaal al eens funest gebleken. Maar wat is dan het beste weerbericht voor ooievaars?
Pa 05-03-2018 (foto Albert Westerhuis)

Elke fase ander weer

Tijdens het broeden mag het best regenachtig weer zijn. Pa en Ma hebben er zelf geen last van en kunnen de eieren prima warm en droog houden. Het voordeel is dat de grond dan lekker nat wordt zodat de regenwormen alvast naar boven komen.

Als de kuuks net uit het ei zijn mogen er nog steeds wel wat korte pittige buitjes vallen, maar dan afgewisseld met zon. Zodat Pa en Ma die regenwormen gemakkelijker uit de bodem kunnen trekken, en toch ook de kleine kuuks nog warm en droog houden.

Zodra de kuuks ‘dikkontjes’ worden en zelf onhandig naar achteren strompelen om op de rand van het nest hun behoefte te doen, dan willen we graag windstil weer.

Als de jongen groter zijn en Pa en Ma steeds vaker allebei van het nest zijn om voldoende voedsel te verzamelen, dan liever geen brandende zon maar regelmatig stapelwolken . ’s Nachts, als Pa en Ma beschutting kunnen bieden, mag het wel even regenen.

Vlak voor ze gaan uitvliegen zijn een paar regenachtige dagen ook welkom, zodat de jongen daarna zelf in het veld gemakkelijk kleine beestjes kunnen vinden.

 

Maar dan de praktijk

Helaas kan ik het weer niet voorspellen. Want hoe is het de afgelopen jaren zoal gegaan? Kletsnat in maart en dan kurkdroog in april en mei, dus voedselschaarste. Of juist een hele natte meimaand met verkleumde kuuks die door onderkoeling overleden. Stormweer waardoor een jong van het nest geblazen is. En vorig jaar zelfs een hittegolf vlak voor het uitvliegen.

Meeleven met een ooievaarsnest wat is blootgesteld aan de elementen brengt veel zorgen met zich mee. Het weer blijkt steeds zo bepalend te zijn! Laten we voor de ooievaars daarom maar hopen op ouderwets afwisselend Hollands weer dit broedseizoen.

Mistige zonsopkomst 07-08-2022 (Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs