Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Ooievaar als opruimer

Arda van der Lee, STORK | dinsdag 30 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 202x

Ooievaars wonen al eeuwen in de buurt van de mens. Ze nestelen graag op menselijke bouwsels. Denk aan schoorstenen, treinportalen en hoogspanningsmasten. Dat maakt dat ze niet extreem schuw zijn en soms ook profiteren van het afval van de mens.
Maraboes wachten op visresten bij Victoriameer foto Arda van der Lee

In koude winters trekken ooievaars nogal eens naar een vuilstort in de buurt. Zoals op de foto helemaal bovenaan het rijtje ooievaars bij een vuilstort in Oss tijdens de wintertelling. Op zulke plekken is vanalles van hun gading te vinden, al zijn het maar de muizen die daar rondscharrelen.
Ook in vroeger eeuwen profiteerden ooievaars van het afval van de mens.

Vismarkt Amsterdam

Pieter van den Berge tekende rond 1690 een tafereel van de vismarkt op de Dam, met visvrouwen, spelende kinderen en twee deftige heren die keurend kijken naar de vis die een loopjongen draagt in een schaal op zijn hoofd. En met ook een ooievaar in de tekening, die hoopt een visje mee te pikken.
En in de historische roman 'Publieke werken' van Thomas Roosenboom duiken ooievaars op die bij de sluiting van de vismarkt de restanten vis gevoerd kregen.

Gemeentelijke afvalopruimers

Ook liepen er al eeuwenlang ooievaars op de Haagse vismarkt. De vogels werden op kosten van de gemeente verzorgd door een oppasser. Na afloop van de markt sloot de oppasser de ooievaars op in een nachthok, waaruit hij ze 's ochtends weer losliet. De eibers of uivers, zoals ooievaars ook wel heten, aten als ze op de markt rondliepen het visafval op. Ze waren dus ook schoonmakers van die markt! 

Afrika

Grote vogels die zich ontfermen over visafval vind je over de hele wereld.  In Afrika vervullen maraboes, een soort ooievaars, vaak die rol. Deze grote vogels met kale kop, hangende krop en gele snavel broeden in kolonies en bouwen hun omvangrijke nesten in grote bomen. Vaak dicht bij de mensen in de (vissers)dorpen. Hun snavel is dik en puntig, perfect aangepast aan het dieet van aas en kleine dieren.

Galapagos

Op weer een ander continent vervullen pelikanen soms de rol van afvalopruimer op vismarkten. Op de foto wachten bruine pelikanen samen met een zeeleeuw op een maaltje. Ze hoeven hun grote snavel maar te openen; tijdens het schoonmaken van de vis worden de resten er gewoon ingegooid. Voor beide kanten een handige manier van opruimen.

Bruine pelikanen op Galapagos foto Arda van der Lee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs