Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | vrijdag 4 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 842x
Dat is ook wel nodig want, in tegenstelling tot veel andere vogels, worden jonge ooievaars niet in de snavel gevoerd. Nee, ze moeten het vanaf het eerste moment zelf maar zien. Ik bedoel hier natuurlijk het voedsel, dat door de ouders op het nest wordt uitgebraakt. De kleintjes leren er ook gelijk van, ze leren herkennen wat eetbaar is en wat niet. En wat ze krijgen van hun ouders dat moet wel eetbaar en verantwoord zijn. Zo gaan ouders met hun kinderen om.
Toch hangt er wel eens iets aan het eten wat niet te verteren is, zoals grassprieten, zand, haren. Maar daar is ook een oplossing voor. Alles wat niet verteert, wordt in een braakbal uitgebraakt.
Ooievaars zijn niet heel nauwkeurig, ze proeven niet, ze ruiken niet. Zo nemen ze ook wel eens iets mee wat eetbaar lijkt, maar wat het helemaal niet is. Post-elastieken zijn berucht. Ze lijken op wormen ... Een enkel elastiek komt wel mee in een braakbal, maar meerdere elastieken kunnen zich aaneenrijgen tot grote klonten. En dat kan fataal worden. Stikken in een braakbal is een regelmatig voorkomende doodsoorzaak van jonge ooievaars.
Onze Gennepse ouders hebben zich al laten kennen als toegewijde ouders die zorgvuldig met hun eten omgaan. Het komt vast goed met de kleintjes. En als ze gaan slapen, gaan de oogjes toe.
Op naar het uitkomen van het vierde ei, de derde laat het kennelijk afweten. Toch iets mis met het derde ei...
Wim
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..