Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Ontsnapt aan catastrofe?

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 27 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1027x

Fervente kauwenliefhebbers herinneren zich vast nog de enorme takkenzooi die de buren aansleepten om hun nest te bouwen. Ik deed toen de belofte na het uitvliegen minutieus het aantal takken te tellen. Welnu, dat heb ik gedaan. Onder de berg kwam echter iets zeer verontrustends te voorschijn ...
de verzamelde takkenzooi

Snode plannen?

De meesten van u hebben er wel eens van gehoord: de terror-oehoe, of de terror-buizerd. Maar hun acties verbleken bij wat onze kauwen van plan waren. Onder de enorme berg takken en rotzooi kwam, u raadt het nooit, een heus explosief te voorschijn: een rotje met intacte lont. Ook vond ik twee sigarettenpeukjes. Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken wat ze daarmee van plan waren. Tel een en een maar bij elkaar op. Zouden ze hun eigen kast hebben willen opblazen? Vast niet! Ik vermoed dat ze het op die van de buren gemunt hadden. Onze steenuilen zijn mogelijk aan een catastrofe ontsnapt. 

Rookgordijn

Nu snap ik ook waarom de kauwen in april maar takken bleven aanslepen. Niet om een stevige basis voor het nest te maken, niet om een windscherm te hebben, niet om veilig te zijn voor de steenmarter, maar omdat ze geen pottenkijkers wilden. In de chat werd dat toen ook geopperd, maar dan om reden van privacy voor het toekomstige gezin; hoe slim. Een rookgordijn zo blijkt nu. De werkelijke reden was een heel andere: explosieven verbergen!

Bonte verzameling

Overigens kwamen er behalve takken, een rotje en 2 sigarettenpeuken een bonte verzameling aan materialen te voorschijn: pukjes mos, strootjes, droog gras, wollen draadjes, wc-papier (ongebruikt), veren en veertjes van een zwarte kraai, kip, duif en pauw, stukjes verpakkingsmateriaal en schapenvacht. Wat ik niet aantrof was de wollen onderbroek van Benno. Ik vermoed dat hij die op een maanloze nacht stiekem weer uit de kast gehaald heeft. 

Takken

Bijna zou ik vergeten te vermelden hoeveel takken ik telde. Het zijn er veel, erg veel. 734 om precies te zijn. Als we ervan uitgaan dat M en V de lasten gelijk verdeeld hebben, ieder 367. De kortste waren prutstakjes van amper een centimeter, maar er zaten er tussen van meer dan 30 centimeter lang. Dat waren de geprutstakken. Ze hebben er wel wat voor over gehad hun snode plannen aan het daglicht te onttrekken.

Holenduiven

Behalve de nieuwsgierigheid naar de hoeveelheid takken, diende de grote schoonmaak nog een ander doel, namelijk de kast geschikt maken voor de holenduiven. Sinds de kauwen eruit zijn, kwamen die regelmatig even poolshoogte nemen, maar de kast binnengaan durfden ze niet echt. Holenduiven houden van een vrij uitzicht zodat ze een indringer snel zien aankomen en kunnen vluchten. De berg takken verhinderde dit. Dat de actie succesvol was, bleek direct vanochtend al. Kort na vijven gingen de holenduiven de strijd aan met een kauw. Toen deze de kast binnen glipte, bedacht de dapperste van de duiven zich niet lang en dook er achteraan. Een beetje dreigen en weg was de kauw. De duiven hebben hun eigendom geclaimd dus; ik verwacht dat het niet lang meer zal duren voor het eerste ei gelegd gaat worden. 

 

 

 

een greep uit de bonte verzameling

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs