Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Het zeearend nest, door Albert Eggens

Door Albert Eggens

Onstuimig weekend

Albert Eggens | maandag 15 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 746x

Afgelopen weekend was het weer zo ver; er raasde een storm over Nederland. De ultieme test voor het bouwwerk van onze Friese zeearenden, wel een test die met fatale gevolgen kan aflopen.
Vrouw trekt zich niets aan van het onweer

Hoge bomen vangen veel wind

Stormen met windstoten van 100 km per uur hebben we wel vaker in Nederland. Zeker als je aan zee woont kijk je niet meer op van wat wind. Maar als je een zeearend bent en je hebt een nest van bijna 2 meter breed gebouwd, op zo’n 14 meter hoogte, maak je je misschien wel wat zorgen. Of zijn wij juist degene die wat ongerust zijn? Het is tenslotte al vaker gebeurt dat er een zeearend nest uit een boom viel tijdens een storm.

Als ik naar de beelden keek van de heen en weer schuddende boom, moest ik denken aan het boottochtje wat ik afgelopen najaar maakte op de Noordzee. Bloggers Andries en Meino zullen zich dit ook nog wel herinneren. Gelukkig worden onze zeearenden niet zo snel zeeziek, sterker nog, met verbazing zat ik te kijken hoe gemakkelijk ze met hun grote lichaam op de wind kwamen aanzweven en keurig op het nest landen.  

Het nest heeft de test doorstaan, het is heel gebleven en wat wel is beschadigd, wordt weer vakkundig gerepareerd.

Klein feestje

In de chat gingen de vermoedens al rond en ook bij ons ontstond de discussie of er een ei was gelegd. We zagen verandering in het gedrag van de zeearend maar omdat we niet in het nest kunnen kijken - door het overijverige bouwen van het koppel - moesten we wachten of vrouwlief de nacht ging door brengen op het nest. En ja hoor, dat gebeurde. Het eerste ei is een feit.

Gisteren ontstond wederom het vermoeden of er een tweede ei was gelegd, het gedrag van vrouw zeearend veranderde weer. Echter in tegenstelling tot het eerste ei kunnen we dit niet met zekerheid melden. Dus voorlopig houd ik het op één ei met vermoedelijk een tweede. Over ongeveer 38 dagen zullen we het misschien weten, want zolang broedt een zeearend gemiddeld. Omdat de zeearend net als de uil direct na het leggen van het eerste ei begint met broeden, zal het tweede ei ook een aantal dagen later uitkomen.

Taakverdeling

Naast dat manlief de staat van het nest in de gaten houdt, repareert en verstevigt, neemt hij ook af en toe een prooi mee.  Deze wordt dankbaar meegenomen door de vrouw als haar man haar even afgelost tijdens het broeden. Zij is echter wel de hoofdbroeder, na een maaltijd en haar vleugels even te hebben gestrekt, is ze altijd weer snel terug.



in de laatste zon


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs