Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Margot de Kam
Margot de Kam | dinsdag 16 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 20x
was er de bevruchte eicel op de dooier, netjes verpakt in de schaal. De dooier schommelend midden in een hoop vocht met eiwit. Aan de dooier zitten een soort spiraalvormige spanbanden, het wordt het hagelsnoer genoemd. Deze strengetjes eiwit zijn aan de uiteinden verbonden met de binnenkant van de schaal. Zo blijft de dooier met daarop de bevruchte eicel netjes op zijn plaats.
Ligt de bevruchte cel in rust. Zolang de temperatuur in het ei niet boven de 19 graden komt gaat de cel zich niet verder delen. Dat kan best een weekje of zelfs langer duren voor alle eieren er zijn en bebroed worden.
Als de warmte van het broeden in het ei komt gaan de cellen verder delen en zich ontwikkelen. Er ontstaan vliezen, die van bloedvaten voorzien worden. Ze staan in verbinding met het hartje van het embryo, dat ook al in de eerste dagen gevormd wordt.
Eén vlies omhult de dooier en zorgt voor aanvoer van voedingsstoffen naar het kuiken in wording. Dit is de dooierzak. Het heet het vittelinemembraam.
Een ander vlies wordt om het embryo zelf gevormd en dient ter bescherming: de vruchtzak. Het embryo drijft hierin, net zoals een mensenbaby in vruchtwater. Het heet het amnion.
Dan is er nog zuurstof nodig. Daarvoor dient een derde vlies. De bloedvaatjes daarin staan in verbinding met de poriën van de eischaal. Zodoende wordt zuurstof naar het hartje vervoerd en kooldioxide afgevoerd. Het vlies ademt als het ware, tot het kuiken de luchtzak aanprikt en zelf via de longen gaat ademen. Dit derde vlies heet allantois.
Dan ontstaat er nog een vlies om de dooierzak én de vruchtzak heen dat aan de eischaal vastzit. Dit vlies staat weer in verbinding met het derde vlies. Het zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en dat kalk vanuit de eischaal kan worden opgenomen, voor de botvorming. Het heet het chorion.
De embryonale cellen hebben voldoende voedsel en zuurstof. Ze gaan delen en 'weten' op basis van de plek waar ze terechtkomen en door het onderling uitwisselen van signaalstoffen precies welk deel van het DNA ze moeten 'lezen' om bijvoorbeeld een hartcel of een huidcel te worden. En zo groeit er een wonder.
Worden de eieren nu bebroed. Het kuikentje in wording is al bijna af. Alle organen zijn gevormd. De komende week ligt de focus op het uitgroeien. In de huid zijn de veerfollikels in aanleg aanwezig. Binnenkort komt het geboortedons door. Het skelet gaat uitharden. Tot nu is het nog allemaal kraakbeen. Ook de geschubde huid van de klauwen ontwikkelt zich nu en de snavel wordt harder en krijgt een eitand. Daarmee tikt het kuiken binnenkort de schaal open. Dat hopen we straks mee te maken. Maar eerst nog even doorgroeien.
Gokje wagen wanneer de eieren uitkomen? Er is een kuukpoll!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..