Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Onder moeders paraplu

Albert Eggens | donderdag 29 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 537x

Het regent dat het giet… Eerlijk gezegd waren we daar ook wel weer een beetje aan toe, na al die mooie dagen.

Pykjes

Het regent dat het giet en da’s fijn want we hebben nog steeds water tekort. Regen is ook goed voor de pykjes (Fries voor kuikens) in het land; wormen komen omhoog en na regen komt weer zonneschijn. Dit is weer goed voor de wilde bloemen en kruiden, want hier komen weer insecten op af en déze worden weer gegeten door de pykjes en anderen vogels. En uiteindelijk zijn zij weer voer voor onze zeearend pykjes in het grote nest. Dus al met al: regen is goed voor alle pykjes. Of onze pykjes het zelf ook leuk vinden, betwijfel ik. Ze moeten geen kouvatten daar bovenin, maar gelukkig zitten ze veilig onder moeders paraplu.

Pokon

Onze pykjes groeien hard, op een gegeven moment zullen ze niet meer onder moeders paraplu kunnen schuilen. Twaalf dagen oud zijn ze nu, tenminste de oudste. Elke dag worden meerdere prooien aangeleverd en deze worden door moeders keurig gefileerd en in kleine stukjes aan de pykjes gevoerd. Een gevarieerd dieet krijgen ze. Zo zien we eenden soorten, meerkoet en vis voorbijkomen maar over het algemeen houdt vaders het bij grauwe gans pullen. Het zullen wel makkelijke prooien zijn, we weten dat vaders niet van het moeilijke gedoe houdt.  En na alle waarschijnlijkheid zijn er daar beneden genoeg.

Vertederend

Het is bijna vertederend om te zien hoe zo’n grote roofvogel zijn jongen voert, met uiterste voorzichtigheid en precisie wordt dat gedaan. Naar mate ze ouder worden, gaat dat er veel ruiger aan toe. De ouderen blijven ze voeren totdat ze ongeveer 40 dagen oud zijn. Daarna zullen ze zelf de prooi moeten fileren. Over een week zullen ze hun tweede donskleed krijgen, deze is wat grover en wolliger dan hun huidige donskleed. Weer een goede week later gaan ze de volgende fase in, dan worden de veren ontwikkeld. Deze fase duurt tot ze ongeveer 55 dagen oud zijn. Een paar dagen daarna gaan ze hun eerste vlucht maken. Maar dat duurt nog wel even, dus voorlopig zitten ze nog veilig onder moeders paraplu.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs