Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Kleine mantelmeeuw met (kleur)ring @ Vera Willemsen

Door Vera Willemsen

Om door een ringetje te halen

Vera Willemsen | donderdag 29 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 784x

Je zal het vast wel eens gezien hebben, vogels met ringen om hun pootjes en soms zelfs in verschillende kleuren. Ook op de webcams van Bliek zal je wel eens geringde vogels voorbij komen zien fladderen. Maar waarom hebben sommige vogels deze ringen en hoe komen ze hieraan?
Deze jonge dwergstern krijgt een ring

Onderzoek

Het ringen van vogels is allereerst belangrijk voor onderzoek. Er wordt enorm veel informatie verzameld uit de ringgegevens die ons weer kunnen helpen bij het beschermen van deze soorten. De ringen geven ons informatie over hoe oud de vogels worden, waar ze naartoe trekken en hoe groot de overlevingskansen zijn van deze vogels. Tijdens het ringen worden er ook andere gegevens genoteerd. De vogels worden o.a. gewogen en gemeten. Alle informatie samen met de ringnummers worden gedocumenteerd in een database van het Vogeltrekstation. Door ervaren vogelspecialisten van Deltamilieu Projecten worden er elk jaar twee á drie ringacties uitgevoerd op het eiland Bliek en de omliggende vogeleilanden.

Broedseizoen

Het ringen van de vogels op bliek gebeurt tijdens het broedseizoen. Dit moment moet zorgvuldig worden uitgekozen. Het ringen gebeurt wanneer de poten van de jongen al zijn volgroeid, maar de vogels nog niet kunnen vliegen. Bij de meeste meeuwen en sterns zijn hun poten al tussen een week en 15 dagen uitgegroeid, en dat terwijl ze op dat moment nog lang niet kunnen vliegen! Dat kunnen ze meestal pas wanneer ze rond de 34 dagen oud zijn. Omdat de ringacties tijdens het broedseizoen plaatsvinden is het belangrijk dat deze van korte duur zijn om zo veel mogelijk verstoring te voorkomen. Vaak werken de vogelspecialisten in drietallen samen, de een ringt, de ander meet en de derde persoon noteert de gegevens. Op die manier gaat er geen tijd verloren en kan er snel worden gehandeld.

Weersomstandigheden

Ook de weersomstandigheden spelen een grote rol bij het ringen van vogels. Regent het? Dan wordt er niet geringd. Maar ook bij hele warme temperaturen gaat de ringactie niet door. Voor de allerkleinste, net uit het ei gekomen jongen kan regen en hitte schadelijk of soms zelfs dodelijk zijn. Tijdens dit soort weersomstandigheden beschermen de ouders de jongen door er op te gaan zitten. Verstoring is op dat moment dus absoluut niet de bedoeling!  

Verschillende (poot)maten

Voor elke vogelsoort zijn er verschillende maten ringen, de ene vogelsoort heeft grotere pootjes dan de andere soort. Wanneer vogels worden geringd krijgen ze altijd een metalen ring. Onmisbaar voor het onderzoek zijn de waarnemingen van geringde vogels die in het veld worden gedaan. Hoe meer waarnemingen, hoe meer informatie! Het aflezen van de ringen wordt vooral door ervaren vogelaars en specialisten gedaan met telescopen die ver kunnen inzoomen. Maar mocht het voorkomen dat je een metalen ring vindt of dat een vogel dichtbij genoeg zit zodat je de ring kunt aflezen? In dat geval kan je jouw waarneming vastleggen via het meldprogramma van het Vogeltrekstation; www.griel.nl. Naast de metalen ringen krijgen vogels soms ook een kleurring. Deze kleurringen zijn een stuk gemakkelijker af te lezen. Als je echter nog niet eerder een kleurring gemeld hebt kan dit best een zoektocht zijn. Ik zeg daarom altijd zo, mocht je een (kleur)ring van een vogel tegenkomen, neem dan even contact op met een vogelexpert zodat zij jou verder kunnen helpen. Elke melding telt en kan helpen bij het verbeteren van de omstandigheden van de vogelsoort!

Vogelspecialist Dirk van Straalen van Deltamilieu Projecten ringt een visdief

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bliek Alle Beleef de Lente blogs