Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Om door een ringetje te halen!

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 27 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 835x

Vanmiddag werden K1 en K2 geringd door ringer Henk. We kunnen melden dat de jonge kerkuilen voorspoedig opgroeien. Andrea en Mark, eigenaren van natuurhoeve Grenslicht, kunnen als gastvrije kasthouders tevreden zijn over dit bereikte resultaat.
kerkuilenkast

Waarom ringen?

Zonder ringen weten we te weinig over wat kerkuilen doen, waar ze blijven, hoe oud ze worden etc. Met die informatie kunnen we uiteindelijk de kerkuil beter beschermen. Het is vooral bedoeld om de kerkuilen langdurig te kunnen volgen. Ringen is dus zeker zinvol ondanks de korte verstoring. Zie ook het vorige "Geringd voor het leven"

Het consultatiebureau

Iets na half 2 werden de beide kerkuilen uit de kast gehaald door vrijwilligers van de Kerkuilenwerkgroep Achterhoek-Liemers. K2 werd als eerste rechts geringd en K1 werd als tweede links geringd. Dit is gedaan omdat op het moment dat de jonge kerkuilen zich buiten de kast gaan bewegen ze beter uit elkaar gehouden kunnen worden.  Het is de keus van de ringer of hij rechts of links ringt, maar dit heeft verder geen betekenis. En het gewicht? K1 woog 320 gram en K2 330 gram. Beide uilen zijn dus goed op gewicht.

Ik hoop en heb de verwachting dat deze kerkuilen op hun tijd de kast te zullen verlaten en zullen uitvliegen. Maar nu nog even niet. Kijk morgen vooral naar het vlog van Dieuwertje!

Helpt u mee?

 

K1

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs