Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ober! Verkoeling graag!

Roos Tol | zondag 21 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1038x

Dat zal geen pretje zijn, broeden in een klein kastje bij 25°c in de schaduw. ’t Is niet van: airco aan, fris badje nemen, terras op voor een slobbertje ijswater. Maar de eitjes mogen niet zomaar in de steek worden gelaten, zelfs niet nu. Want…

De gemiddelde lichaamstemperatuur van de kauw is iets hoger dan van de mens, een graad of veertig. Daarmee worden dus die eitjes warm gehouden. Helaas voor ma; 25° is niet genoeg om op vakantie te gaan.


Ober!

Gelukkig heeft ma een uitstekende ober ter beschikking: manlief. Die brengt trouw en regelmatig wat sappig voer.
Daarnaast verzorgt hij zijn vrouw nog even lekker, en als het écht smooth wordt, kan er ook nog een erotische massage vanaf. Kom daar maar eens om op een doorsnee terras.
Evengoed moet het broedinstinct toch allesoverheersend zijn als zo’n beweeglijke dame meer dan twee weken blijft liggen, onder welke omstandigheden dan ook.


Wisseling van de … Wacht!

Man kauw is de beroerdste niet. Hij biedt zijn vrouw alle kansen om er even tussenuit te gaan. Soms maakt ze inderdaad aanstalten. Je ziet de man al wiebelen, klaar om ook wat broedwerk te doen. Dag vrouw, tot zo!
Maar wacht… ze was al bijna buiten, ze komt weer terug. Ka,kek,kek,ka! Ja vrouw, ga nou maar! Ze vertrekt nog een keer. En keert weer terug. Hop pa, ik blijf toch maar zelf. Graag nog een rupsje straks.


Dan maar zo

Snavel open, vleugels wat laten uithangen. Beetje hoger op de poten. Zo koelt zich de vogel toch wat af.
Parasieten zoals veer- en bloedluis krijgen ook meer kans bij warm weer. Ma houdt het nest weliswaar netjes en schoon, maar hier kan ze niet tegenop. Behalve…met natuurlijk bestrijdingsmiddelen. Diverse soorten vlo- en luisdodende kruiden worden aangedragen om het nest te bekleden; een botanicus zou jaloers worden op de kennis van de kauw. Ook mierenzuur en openhaardrook wordt benut.

Het zal de kauw bedroeven dat de mensen steeds minder sigaretten roken: sigarettenpeuken blijken geweldig antiparasieten-materiaal.
Liefhebbers van de kauw: ga roken en gooi uw peuk op kauwrijke gronden!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs