Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Noodlottige achterstand

Christ Grootzwagers | zondag 28 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 787x

We hebben het met zijn allen mee mogen maken, het uitkomen van de eitjes. De oplettende kijker zag het, er was een gaatje in ei 4. Toch duurde het en duurde het, voor het gaatje groter werd. Een vermoeiende strijd was aan de gang, buiten ons zicht. Zelf had ik eigenlijk de moed al opgegeven.

Hoop

Hoop hadden we allemaal nog, sommige kijkers zagen nog beweging. Wonder boven wonder kwam kuiken 4 toch nog uit het ei. In een eerder blog schreef ik het al, zijn de omstandigheden optimaal, dan redt het een achterkomer wel. We leefden mee, misschien komt het toch goed.

Strijd verloren

Zondagochtend, het werd stil aan de rand van het nest. Er ging geen kopje meer omhoog, geen ademhaling was er meer te zien. Vrouw tikte het levenloze lijfje nog aan, geen reactie. De strijd voor kuiken 4, de jongste is gestreden en helaas verloren.

Zo plots

Het kan snel gaan met zo'n jong kuikentje, ze zijn enorm kwetsbaar. Natuurlijk speelt het eenouderschap daarin mee. Maar ik denk dat het vooral de 51 uur achterstand is. In het begin, net na het uit het ei kruipen, dan krijgen de kuikens heel ander voedsel. Heel kleine beestjes, met veel vocht erin. Vrouw bracht nu al grotere prooien, mogelijk niet zo goed verteerbaar voor de kleinste.

Kansen

Het klinkt vreemd, nu wij in een soort van rouwproces zitten. Toch betekent het voor de andere drie betere kansen. Vrouw merel heeft nu de zorg voor 3 en dat scheelt. De overgebleven kuikens zitten wat leeftijd betreft dicht op elkaar. Dus die hebben gelijke kansen.

Voedsel

Het voedsel bestaat nu heel vaak uit regenwormen, gaasvliegen, motten en een enkel rupsje. Allemaal prooitjes welke voldoende bouwstoffen leveren voor een optimale groei. Naarmate ze ouder worden, zie je het aandeel in regenwormen ook toenemen. In grotere kuikens kunnen ook grotere insecten en wormen.

Wat gebeurt er met K4?

Zag deze vraag al langs komen. Het antwoord weten ook wij niet, gewoon omdat dit telkens anders is. Soms blijft het overleden jong in het nest en verdwijnt in de rand van het nest. Een enkele keer wordt het meegnomen door een ouder. Mogelijk als u dit leest, is dat al gebeurd. Ook dit gaan we samen zien, samen beleven. Inmiddels is het overleden jong weggevoerd door vrouw. Voor de kijkers heel veel sterkte met dit verlies, blijf kijken en leef mee met ons vrouwtje. Hopelijk gaat het voor de rest goed, we wachten het gewoon samen af.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs