Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Nog een week(je) rust

Pascal Stroeken, STONE | maandag 19 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 533x

Vrouw steenuil is inmiddels aan de laatste broedweek begonnen. Als alles naar wens verloopt liggen over een week(je) de muizen niet langer in de hoek maar op een beschuit. Dan is het gedaan met de relatieve rust voor vrouw en man. De eieren onder ma zullen zijn ingewisseld voor woelige pullen ...

… en pa krijgt naast een veeleisende vrouw, een compleet gezin waarvoor hij de dagelijkse boodschappen moet doen. Op kraamhulp hoeven ze niet te rekenen.

Man en vrouw zijn niet de enigen die een drukke tijd tegemoet gaan. Ook voor de gekwalificeerde BdL-steenuilenprooientellers staat een bedrijvige periode te wachten. Om de verwachte drukte goed aan te kunnen, heeft het management van STONE per 24 april alle verloven van de telploeg  ingetrokken.

 

En elders in steenuilenland?

Het is hier al vaker gezegd: de BdL-steenuilenfamilie is er bijzonder vroeg bij met een legselstart op 25 maart en een uitgerekende datum rond 25 april. Hoe het broedseizoen elders in steenuilenland verloopt, is nog onbekend. Wij beginnen 30 april met onze nestcontroles, dus we moeten nog even geduld hebben voor de eerste indrukken uit het veld.

Pak ik de statistieken van de afgelopen 20 jaar erbij, dan zal de “gemiddelde steenuilenvrouw” vandaag, 19 april, juist haar tweede ei hebben gelegd en legt ze er later deze week nog twee bij. In het doorsnee steenuilenhuishouden moet het broeden dus nog beginnen.

Maar dat zijn de statistieken. Of de modale steenuilenvrouw dit jaar vroeger (of later) is dan dat langjarig gemiddelde, wordt pas tegen eind mei duidelijk. Dan kunnen we van de onderzochte nesten de legdatum van het eerste ei berekenen op basis van de legselgrootte en de leeftijd (uitkomstdatum) van de jongen.

 

Vijftig jaar terug in de tijd

Met de vroege legselstart gaat het BdL-koppel in ieder geval geheel tegen de trend van dit voorjaar in. Gisteren kwam De Natuurkalender met het bericht dat de stand van de lente op dit moment vergelijkbaar is met die van vijftig jaar geleden. Het voorjaar kende weliswaar een vroege voorlente, maar door de koude eerste helft van april is de voorsprong geheel teniet gedaan en verliep de ontwikkeling in de natuur de afgelopen weken tergend traag, aldus de onderzoekers van De Natuurkalender.

Met die wetenschap is het fijn te constateren dat de eerste meikevers wel gewoon rond half april uit de grond kropen en per ommegaande op het steenuilenmenu verschenen. Het inmiddels zwoelere weer zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de verdere aanvoer van verse meikevers. Als het meezit weten pa en ma straks optimaal te profiteren, als tijdens het opgroeien van de jongen in de loop van mei, de kevers volop verkrijgbaar zijn.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs