Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Nieuws uit de buurt-app

Mark Hessels | donderdag 2 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 779x

Ons jonge duo is op 2 juli al weer bijna 40 en 42 dagen oud en begint duidelijk meer interesse in de rest van de wereld te tonen. Steeds vaker zitten ze door het gat naar buiten te gluren naar wat er allemaal in de buurt gebeurt. Wat kwam er afgelopen week zoal voorbij in de buurt-app ?
Komende week gaat het verenkleed echt zichtbaar worden (afbeelding uit De Kerkuil- Ecologie, gedrag en bescherming, door Johan de Jong)

VOORBEREIDING OP DE GROTE WERELD BUITEN

De tijd van rustig binnen zitten wachten tot M of V door het gat naar binnen komt stormen met iets eetbaars nadert snel zijn einde. Binnen wordt druk geoefend met dingen die je echt moet kunnen voordat je de veilige kast verlaat. Er wordt flink gewandeld en geklauterd en de schouderspieren worden geoefend. Verder is ook fixeren wel handig om te kunnen als je moet inschatten of je je eerste sprong naar buiten gaat overleven.
Het is bijna niet voor te stellen, maar met 1-2 weken gaat de grootste waaghals gewoon aan zijn/haar eerste uitstapje beginnen. De kans is groot dat ze via het gat naar de dak van de kast klauteren; een mooie en vrij veilige plek om de wereld eens goed te bestuderen en je zit mooi in de aanvliegroute van de prooien van je vader en moeder.

 

SPANNEND VOOR DE ACHTERBUREN

Dat zal voor de achterburen ook wel een spannende tijd worden. Achter de nestkast is een familie witte kwikstaarten aan hun 2e legsel begonnen. Je ziet de ouders al weer vaker op en rond de kerkuilenkast hun territorium verdedigen. Volgens mij kunnen de (jonge) uilen niet bij het nest zelf komen, maar ze zitten dan wel heel erg dichtbij. Ik hoop maar dat de kwikstaarten stalen zenuwen hebben.

 

HANGJONGEREN OPGEPAST

We zien de laatste tijd ook steeds meer jonge zangvogels door de hooiberg struinen. De meeste van hen zijn net een paar weken uit het nest en de hooiberg is een mooie en relatief veilige omgeving voor hen om te oefenen met volwassen worden. We zien de laatste tijd regelmatig een groepje jonge huismussen nietsvermoedend rondhangen op de zitstok van de kerkuilen. Overdag is dat allemaal niet zo’n punt, hoewel K1 en K2 het wel heel erg interessant vinden, maar als ze ’s nachts daar ook blijven slapen konden ze wel eens in OZ eindigen bij ‘overige prooien’.

 

GROTE WEERSCHIJNVLINDER

In de vlog van het ringen kwam hij al even in beeld. Deze prachtige vlinder is nog behoorlijk zeldzaam in Nederland, maar heeft een redelijke populatie in oa Twente en de Achterhoek. Hij zat overigens niet toevallig op de kerkuilenkast en werd waarschijnlijk gelokt door de geur van rottende kadavers of braakballen. Hij is ook dol op zweet en tijdens het ringen van de kerkuilen zijn diverse aanwezigen even uitgebreid besnuffeld door deze beauty.

 

DE HAAN BREEKT EINDELIJK DOOR

En deze mag natuurlijk niet ontbreken. Hij was al uitgeroepen tot meest gehoorde haan van Nederland, maar heeft nu eindelijk ook zijn cameradebuut gemaakt op het eind van de prachtige vlog over het ringen. Deze eer heeft hij vooral te danken aan een kapot uurwerk in zijn hoofd waardoor hij letterlijk 24 uur per dag loopt te kraaien. Wij kunnen gelukkig nog de deur van het kippenhok dichttrekken als we het zat zijn, maar ik heb wel eens medelijden met zijn dames die op 10 centimeter afstand van hem proberen te slapen. Ik snap best dat ze af en toe chagrijnig zijn als ik ’s ochtends het hok weer opendoe.

De Grote Weerschijnvlinder (Foto: Mark Hessels)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs