Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Al grote jonge reigers die op het nest gevoed worden, binnenkort hopelijk ook op ons nest.

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Frank van Groen | maandag 1 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1270x

Op vrijdag 28 april is de nestcam gericht op twee andere reigernesten. Het oorspronkelijke nest was vrijwel niet meer te zien door de bladgroei van de spaanse aak waarin het nest zich bevindt.

Op zich jammer dat we het eerste nest niet meer kunnen volgen, maar door het dichte gebladerte was er maar weinig meer te zien van het nest in de spaanse aak. Ook konden we door de stand van het nest niet in de nestkom kijken waardoor we niet konden volgen wat er in het nest precies gebeurde, voer voor speculaties. Zelfs een broedende reiger was daardoor niet zichtbaar. De reigers zijn nog wel actief bij het oorspronkelijke nest. Als er jongen groot worden zullen we dat nog wel merken, want de doordringende kekkerende bedelroep van de blauwe reiger is op enige afstand goed hoorbaar.

Overzichtscam

De stand van de overzichtscam is niet veranderd, zodat in theorie het oorspronkelijke nest nog is te volgen. Als daar over een tijdje grote jongen in verschijnen zouden we dat moeten kunnen zien, net als het aan- en afvliegen van de ouders.

Nieuwe nestcam

De nieuwe nesten zitten in een zwarte den, een klein stukje van het oorspronkelijke nest vandaan. Op dit moment zit links in beeld een reiger te broeden op het nest. Leuk is dat we nu wel in de nestkom kunnen kijken. Rechtsboven in beeld zien we nog een nest. Hier staat regelmatig een reiger op. Zouden daar al jongen in zitten?

Laten we hopen dat we deze twee nesten de komende tijd goed kunnen volgen en dat we er jonge reigers op kunnen zien opgroeien.

Broeden in dennen

Reigers broeden wel vaker in bomen met naalden, zoals dennen, sparren, coniferen en ceders. Een reden is waarschijnlijk dat vóór het blad aan loofbomen zit takken van naaldbomen enige beschutting bieden. Daarom wordt ook graag in bomen met klimop gebroed. Nadeel voor een teller van reigernesten is dat de nesten minder goed zichtbaar zijn en soms zelfs onopgemerkt blijven.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs