Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 12 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1079x
Drama in de kerkuilennestkast in 2017. Weliswaar kwamen er zeven jongen uit het ei- de eerste op 7 mei, de laatste twee weken later-, slechts drie bleven er in leven. Dat had alles te maken met het verdwijnen van de man van het echtpaar eind mei. De vrouw kreeg desondanks toch nog 3 kuikens vliegvlug. Voor het oog van de webcams werden ze groot en vlogen uit.
Veel kerkuilenparen blijven tijdens de winter hangen in de buurt van hun nest en de plek waar ze paren. Plaatstrouw geldt óók voor solitaire uilen. Die zitten soms jaren achtereen op dezelfde plaats. Als er tenminste voldoende voedsel gevonden kan worden en er een plek is voor een nest. In de meeste gevallen gaat het om (jonge) mannetjes, die een geschikt – territorium hebben gevonden en wachten op een vrouwtje. Als één van de uilen van een paar dood gaat, blijft ook de andere uil de broedplaats meestal trouw. De lege plaats wordt meestal snel ingenomen door een nieuwe partner.
Medio november 2017 was zichtbaar dat vrouw kerkuil een nieuwe partner gevonden had . Overdag zitten ze vaak samen in de kast. Regelmatig is te zien hoe ze elkaar knuffelen en ook hebben ze gepaard. Dat biedt perspectief voor Beleef de Lente.
Hoe houdt je man en vrouw voor de camera uit elkaar? De Beleef de Lente- vrouw is te herkennen aan een rechte pony, is donkerder van kleur en gevlekt. De man is veel lichter en heeft bijna een egaal witte borst, zoals bij veel broedparen het geval is. Maar kijk vooral naar de poten, man kerkuil heeft rechts een ring.
De meeste kerkuilen leggen in april en mei eieren. Dus we hebben nog even. Voorlopig zien we dus voor de camera vooral slapende kerkuil(en), vermoedelijk lief gekroel en gepaar. We zullen op deze plek zoveel mogelijk leuke weetjes en achtergrondinformatie met u delen over het gedrag in de nestkast.
Ik ben heel benieuwd of het Beleef-de-Lente seizoen 2018 ons gaat verblijden met een verrassend inkijkje in het intieme leven van de kerkuil. Laat de lente maar beginnen!
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..