Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
André Eijkenaar, Kerkuil met veldmuis

Door Albert Fopma
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Niet wie is de mol, maar wie eet de mol

Albert Fopma, Kerkuilenwerkgroep Nederland | donderdag 8 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1229x

Afgelopen nacht was op de cam te zien hoe de jongen vochten om een mol. Niet iedereen heeft dit live kunnen bekijken, maar gelukkig worden de bijzondere momenten goed vastgelegd. Het gevecht is stevig. Het duidt er mijns inziens op dat er maar krap aan voldoende voer binnen komt.

Mol als voedsel

Mollen worden wel vaker door kerkuilen gevangen, maar toch is het niet een zeer algemene soort in het voedselpakket van de Kerkuil. Dat bestaat toch voornamelijk uit veldmuizen en spitsmuizen. In de Handleiding Kerkuilen (pdf) staat meer informatie. Deze kunt u gratis downloaden.

Opvallend is dat mijn buurkat, Tesla, ook de laatste dagen met mollen thuis komt (of bij de buren brengt). Nu is een Tesla ook wel heel erg geruisloos. Maar waarschijnlijk is de grond zo droog geweest dat de mollen 's nachts meer boven de grond kwamen.

Ervaringen met mollen?

Zijn er meer ervaringen met mollen? Geef ze door aan Beleef de Lente of plaats een reactie op de facebookpagina van de Kerkuilenwerkgroep Nederland.

Reacties op de vorige blog

Op de vorige blog kwamen via de facebookpagina een aantal reacties binnen. Naast dat men de 'Beleef de Lente-uilen' op de voet volgt en meeleeft, komen er veel positieve berichten over vrij grote broedsels die op het punt van uitvliegen staan. In een volgend blog zullen we hier een compitatie van maken.

 

 

Vechten om een mol.


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs