Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | donderdag 19 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 820x
5 terugemelde dode jongen van dit jaar
Hij is helaas een paar dagen geleden dood gevonden door Benno, de erfbewoner. Al rond 7 juli vond hij 1 van de 2 ongeringde onder de perenboom. Hij leek niets te mankeren, maar deed ook geen enkele poging weg te vliegen. Geen best teken. Op 10 juli trof hij hem onder een conifeer, ook toen vloog hij niet weg. Later die dag vond hij hem dood. Van de 4 zijn er dus nog 3 over. Beide geringde en 1 ongeringde.
Hij is niet de enige, het is een lot dat veel jonge uilen treft. Van de iets meer dan 250 jongen die we dit jaar geringd hebben, hebben we er al 5 teruggemeld gekregen (zie tabel hierboven). Geen van alle had het ouderlijk territorium al verlaten. Eentje lag langs de kant van de weg, waarschijnlijk een verkeersslachtoffer, 2 waren er verdronken en van beide andere is de oorzaak niet precies bekend. Ongetwijfeld zullen er nog de nodige bijkomen, zeker als ze later in de zomer op zoek gaan naar een eigen plek.
Ringonderzoek heeft laten zien dat ruim 75 procent van alle in een bepaald jaar geboren jongen het eerste broedseizoen niet haalt. Voor ons viertal zou dat betekenen dat er slechts 1 op het eind van de winter nog in leven zal zijn. Dat is niet waar je het voor doet, hoor ik u denken, maar zo gaat het nu een keer. Alleen de sterksten overleven. En uiteraard moet je een beetje geluk hebben. Aangezien de sterfte onder volwassen uilen veel lager is, zo’n 25% per jaar, is het voldoende dat er elk jaar ten minste 1 jong beschikbaar is om de weggevallen plek in te nemen. De populatie blijft dan op hetzelfde niveau.
Uiteraard is het beter dat er meer jonge uilen overleven, alleen op die manier kan de populatie groeien. Erfbewoners kunnen het nodige doen om sterfte in de eerste maanden te voorkomen. Zo lang de jongen uilen nog niet goed kunnen vliegen, is het verstandig honden en katten in de gaten te houden; zij kunnen veel slachtoffers maken. Het erf inspecteren op allerlei rechtop staande pijpen en buizen en deze afdekken voorkomt slachtoffers zoals in het ‘het nut van een soeplepel’. Uiteraard is het zinvol een steenuilvriendelijke drinkbak aan te schaffen als er drinkbakken voor het vee in de directe omgeving van het erf staan. Meer maatregelen zijn beschreven in de brochure die STONE in 2015 uitgaf en die bij het contactadres te bestellen is. De pdf downloaden op de site kan ook. We hebben niet de illusie dat alle sterfte te voorkomen is, maar alle kleine beetjes helpen. Laten we in ieder geval hopen dat ons overgebleven drietal nog lang en gelukkig leeft en voor veel nieuwe aanwas weet te zorgen.
Vrijdag gaan we de Laatste der Mohikanen ringen. Erg benieuwd hoe het met hen staat! We houden u op de hoogte in ons blog van komende zondag. Stay tuned dus!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..